Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestujúcich pri Šturci takmer privalila padajúca skala
Zdielať na

Cestujúcich pri Šturci takmer privalila padajúca skala

BANSKÁ BYSTRICA / Skala na trati narobila poriadne problémy asi dvesto cestujúcim. V oblasti horského priechodu Šturec im na úrovni Harmanca doslova pristála pred rušňom. Ľudia, ktorí museli vlak opustiť, sa predierali ťažko prístupným terénom k náhradnému autobusu.

Vlak bol tesne pred cieľom

Expres Blatnica zo Žiliny prechádzal horským priechodom Šturec, keď sa zo strmého zrázu na trať zrútila skala. Stalo sa tak asi 15 kilometrov pred cieľovou stanicou v Banskej Bystrici.

"Došlo k nabehnutiu rušňa na kamene, ktoré padli v blízkosti svahu," doplnila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Mária Pavlíková. Podľa nej sa našťastie nikto z cestujúcich nezranil.

Poškodený rušeň s vozňami sa ďalej už nedostal. Ľudia najskôr sedeli vo vozňoch, no po vyše hodine sa rozhodli ísť ďalej pešo. Bola to poriadna túra. V tmavom tuneli si museli pod nohy svietiť. Dole do Harmanca schádzali dlhým strmým zrázom. Niektorí aj s kuframi či obutí v lodičkách.

Vlaky tu meškali 2 hodiny

Železničná spoločnosť poslala pre cestujúcich do Harmanca náhradný autobus. Pristavili ho dole na ceste, na najbližšom možnom mieste. Mimoriadna udalosť prerušila dopravu na tomto úseku na viac ako dve hodiny. Expresné linky medzi Žilinou a Banskou Bystricou odklonili cez Kremnicu.

"Po odstránení prekážky a prehliadke poškodeného rušňa bol vlak stiahnutý do stanice v Banskej Bystrici. Do cieľovej stanice teda prišiel, ale s meškaním 186 minút," vysvetlila Jana Morháčová zo Železničnej spoločnosti Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy