Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Byť informovaný sa v dnešnej dobe vyplatí. Ako ste na tom Vy?
Zdielať na

Byť informovaný sa v dnešnej dobe vyplatí. Ako ste na tom Vy?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Už od prvého televízneho či rozhlasového vysielania bolo jasné, že informácie sú to najcennejšie, čo máme. Zmenilo sa niečo?

V prípade formy určite áno. Dnes síce stále veľa ľudí sadne večer k televízii alebo počas dňa počúva rádio, avšak informácie sa dajú získavať aj oveľa pútavejšie. Dominantným médiom je určite internet, celosvetová informačná sieť, ktorá mimochodom tiež vznikla za účelom výmeny informácií, hoci najprv nie civilného charakteru. Ako to už býva, niekedy sa veci vyvinú inak.

Spravodajstvo zo všetkých oblastí

U nás nie je formát širokého spravodajstva príliš rozšírený a nemá tu ešte takú tradíciu, ako je tomu v západnom svete. Spravodajstvo tak zastrešujú rôzne portály, napríklad aj jeden z najznámejších spravodajských webov u nás - Webnoviny.sk. Ten patrí jednoznačne medzi najobsiahlejšie informačné média na Slovenskom internete.

V princípe tu na jednom mieste môžete nájsť všetky agentúrne aj autorské správy tak zo Slovenska, ako aj zo zahraničia. Široká a bohatá je aj ponuka napríklad z pohľadu tém - rieši sa tu všetko od politiky, cez ekonomiku až po občianske témy a zaujímavosti. Portál je v tomto ohľade mimoriadne bohatý na aktuálne informácie a správy.

Veľkou výhodou je, že k dispozícii sú aj detailnejšie informácie a správy napríklad zo športu, kultúry, vedy a techniky či z iných oblastí bežného aj odborného života. Spravodajstvo pokrýva celosvetové dianie presne tak, ako by to malo byť.

Ako to je v zahraničí

Známe zahraničné portály zamerané na spravodajské informácie, pracujú v podobnom formáte, aj keď je jasné, že udávajú tón, čo sa týka formy a aj typu obsahu. Kto vie po anglicky, pre toho sú tieto spravodajské weby určite veľmi dobrým zdrojom informácií.

V prípade týchto webov ide v podstate o globálne spravodajské stránky, no v ničom nezaostávajú ani internetové projekty národného charakteru viacerých západných krajín. Známa nemecká tlačová agentúra tiež prevádzkuje rovnomenný portál, ktorého cieľom je prinášať spravodajstvo z celého sveta a v maximálnej šírke.

Jeden rozdiel oproti slovenským Webnovinám tu však predsa len badať - všetky spomínané zahraničné média sa primárne zameriavajú na politické, ekonomické a iné globálne témy. Šírka informácií je teda ohraničená viac-menej práve takýmto zameraním.

Google News - revolučný nápad

Veľmi zaujímavým projektom je Google News, ktorý patrí pod známy vyhľadávač Google. Ide v podstate o akýsi agregátor spravodajstva a správ, pričom je možnosť si zvoliť medzi nastavením zobrazovať len lokálne správy, alebo aj celosvetové správy. Táto platforma však zažíva veľké problémy v sporoch ohľadom využívania informácií, keďže ich preberá od samotných médií a zobrazuje na vlastnej doméne.

U nás je tento projekt od Googlu zatiaľ len v plienkach, no napríklad v USA, Nemecku, Francúzsku a iných krajinách ponúka naozaj informácie a spravodajstvo všetkého druhu. Nevýhodou ale je možno trocha menšia prehľadnosť a fakt, že v toľkom spravodajstve je naozaj niekedy problém sa riadne zorientovať. Ako nápad to ale nie je zlá myšlienka a ktovie, možno o pár rokov sa dočkáme revolúcie aj v tejto oblasti. Agregátory napríklad produktov z eshopov fungujú na tomto princípe veľmi dobre.

Ako si teda vybrať?

Ako vidíte, na rozdiel od minulosti máte možností nepochybne viac. Napriek tomu, že sme spomínali najmä internetové média, svoje čaro majú stále napríklad aj noviny. Vo svete všadeprítomných tabletov a smartfónov je to už síce tak trocha „retro“, ale z času na čas to môže byť zaujímavé spestrenie. V každom prípade, informácie určite hľadajte tam, kde nájdete všetko dôležité na jednom mieste.

Najčítanejšie správy