Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister zdravotníctva Drucker: Niekedy sa človek pýta, či mu to stojí za to
Zdielať na

Minister zdravotníctva Drucker: Niekedy sa človek pýta, či mu to stojí za to

BRATISLAVA / V miliónovom súdnom procese so súkromnou zdravotnou poisťovňou nastal dôležitý zvrat. Nateraz Slovensko nepríde o viac ako 25 miliónov eur.

"Pokiaľ si to budú chcieť súkromné poisťovne rozdať so štátom, tak pokojne. My sme pripravení," uviedol premiér Robert Fico v roku 2007. Vtedy sa jeho prvej vláde podarilo obmedziť zisk zdravotným poisťovniam.

Súkromné poisťovne okamžite zažalovali Slovensko na medzinárodných súdoch. "O náhradu škody vo výške 15 miliárd slovenských korún," povedal vtedy Eduard Kováč zo Združenia zdravotných poisťovní.

"Toto je obyčajné výpalníctvo. My sa nenecháme ani vydierať, ani vypaľovať," kontroval Fico. Dôvera neuspela. Dlhší čas to ale vyzeralo, že matke Unionu, holandskej spoločnosti Achmea budeme platiť odškodné 25 miliónov.

Zatiaľ platiť nebudeme

Nemecký súd musí k definitívnemu verdiktu zistiť, či je zmluva medzi Slovenskom a Holandskom o ochrane investícií v poriadku. Nateraz tak Slovensko platiť nebude, spor sa dočasne presúva na Európsky súdny dvor.

"Je to presne ten krok, ktorý sme očakávali, ktorý môže znamenať absolútny zvrat v danom spore," uviedol minister financií Peter Kažimír.

"Bez ohľadu na konečný výsledok bude Achmea naďalej pokračovať v aktivitách na Slovensku prostredníctvom poisťovne Union. Achmea je naďalej pripravená na spoluprácu so slovenskou vládou pri zlepšovaní úrovne poskytovania zdravotnej starostlivosti a zdravotných služieb na Slovensku," uviedla spoločnosť Achmea vo svojom stanovisku.

"Pre Slovensko je to príjemná správa," uviedla ministerka spravodlivosti. Tento zvrat nečakala a je príjemne prekvapená.

"Dôležité z hľadiska aj ďalšieho vývoja súdneho sporu, ale aj z hľadiska precedensu úspešnosti takýchto sporov aj do budúcna," povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Dlh 549 miliónov

Šéf rezortu zdravotníctva ale nemal dobrú správu pre vládu. Dlh nemocníc sa vyšplhal 549 miliónov eur. Nemocnice bude musieť vláda opäť oddlžiť. Minister tvrdí, že to nebude naposledy. "Pravdepodobne to úplne posledné oddlženie nebude. netvrdím ale, že by to malo nejakým štandardným spôsobom oddlžovania," dodal Drucker.

Nemocniciam podľa vlády každoročne rastú náklady na platy, zvýšili sa aj spotreba liekov a zdravotníckeho materiálu. Tržby od zdravotných poisťovní tieto potreby nepokryli. Problémom je aj zastaralá technika či zlý stav budov. 

Minister avizuje škrtanie alebo transformovanie lôžok, oddelení či celých nemocníc. "Každá jedna nemocnica z hľadiska geografického, ekonomického aj bezpečnosti pacienta bude posudzovaná," uviedol Drucker.

Minister financií tvrdí, že kým neuvidí podrobný plán zmeniť tento stav, nepustí z kasy ani euro. "Ak tento problém nevyriešime, nie som pripravený sa podieľať na morálnom hazarde, ktorý sa volá oddlženie," uviedol Kažimír.

Zdravotníctvo si strany pri rokovaní o zostavení vlády prehadzovali ako horúci zemiak. Do kresla šéfa si nakoniec sadol krízový manažér Tomáš Drucker. "Neoľutoval som to. Ale niekedy si človek povie, či mi to bolo treba," dodal Drucker.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy