Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Farma duchov: Prenajal si opustený statok, s neexistujúcim dobytkom
Zdielať na

Farma duchov: Prenajal si opustený statok, s neexistujúcim dobytkom

RUSKÝ HRABOVEC / Farmár chcel v Ruskom Hrabovci v okrese Sobrance podnikať, prenajal si na to starý statok. Keď sa chcel zaregistrovať, narazil na problém. Na jeho pozemku už totiž fiktívne hospodári niekto iný a dobre na tom zarába. S požehnaním všetkých tých, ktorí to majú kontrolovať.

Chyba sa stala už hneď pri prvom kroku. Na tie isté súradnice je totiž možné registrovať vždy iba jedinú farmu. Dve farmy sú však nielen zaregistrované, ale podľa centrálnej evidencie chovajú v týchto priestoroch a podmienkach zvieratá vo veľkom množstve.

Príspevky a dotácie

"K 31.12.2015 na registračnom čísle farmy 404625, evidovala 118 kusov hovädzieho dobytka," povedala zástupkyňa riaditeľa Plemenárske služby Marta Dianová.

Obom zaregistrovaným farmám sa mimoriadne darí. Za svoju činnosť totiž počas posledných rokov získali príspevky a dotácie, ktoré sa počítajú v stovkách tisíc eur.

"Čo sa týka zvierat ako takých, kontrolu krížového plnenia robí taktiež veterinárna správa," povedal Juraj Kožuch, generálny riaditeľ pôdohospodárskej platobnej agentúry. 

Obe farmy už vraj boli kontrolované. Inšpektori nenašli ani jeden problém. "Boli vykonané dve kontroly. Neboli zistené porušenia, z pohľadu pohody a ochrany zvierat," uviedol riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Mladý farmár je v koncoch, podobných prípadov je vraj na východnom Slovensku oveľa viac. Systém sa zneužíva. Firmy čo vlastnia zaregistrované farmy sídlia na tej istej adrese a majú totožnú majiteľku aj konateľku v jednej osobe.

Téme sa venuje redaktor Peter Sabo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy