Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nemocnice sa opäť topia v dlhoch, oddĺženie nepomohlo
Zdielať na

Nemocnice sa opäť topia v dlhoch, oddĺženie nepomohlo

BRATISLAVA / Oddĺženie zdravotníckych zariadení na Slovensku pred piatimi rokmi nepomohlo trvalo zlepšiť ich financovanie a ku koncu minulého roka záväzky po lehote splatnosti u veľkých štátnych nemocníc a ďalších zariadení stúpli na nové maximum od roku 2011. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Nová vláda premiéra Roberta Fica zvažuje, že pristúpi k ďalšiemu kolu oddĺženia, ktoré by mali sprevádzať opatrenia na zastavenie ďalšieho rastu dlhu.

Takmer päťstopäťdesiat miliónov eur

Dlhy po splatnosti zdravotníckych zariadení na päťmiliónovom Slovensku dosiahli ku koncu minulého roka bezmála 550 miliónov eur, čo odpovedá viac než tretine ročného rozpočtu ministerstva zdravotníctva. Proti predošlému roku záväzky stúpli o viac než štvrtinu a v porovnaní s rokom 2011, kedy štát použil na oddĺženie zdravotníckych zariadení 300 miliónov eur, sa dlhy viac než strojnásobili.

"Všeobecným problémom je fakt, že náklady nemocníc nie sú v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní. Nemocnice tiež čelia skrytému dlhu v podobe nevyhovujúcej infraštruktúry, pretože investície do tejto oblasti sú z dlhodobého hľadiska poddimenzované," uviedol rezort. Značnú časť nákladov zdravotníckych zariadení tvoria podľa ministerstva výdavky na zamestnancov, vrátane ich miezd.

Manažér ministrom

Téma zlého stavu zdravotníctva, ktoré čelilo aféram s predraženými nákupmi techniky či protestami zdravotných sestier, bola jedným z hlavných bodov kampane pred marcovými voľbami. Strana Smer premiéra Roberta Fica dosadila v novej koaličnej vláde na post ministra zdravotníctva manažéra Tomáša Druckera, ktorý predtým stál na čele Slovenskej pošty.

Drucker sa už vyjadril, že ďalšie oddĺženie nemocníc bude zrejme nevyhnutné. Podľa ministra financií Petra Kažimíra je podmienkou takéhoto kroku plán efektívnejšieho fungovania zdravotníctva. Rezervy má Slovensko podľa neho napríklad v nadmernom predpisovaní liekov.

Minister Tomáš Drucker upozornil, že môže trvať roky, kým uvidíme výsledky niektorých systémových zmien, pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy