Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Staré domy dedia vnuci, ktorí sa do nich nesťahujú. Obce majú problém
Zdielať na

Staré domy dedia vnuci, ktorí sa do nich nesťahujú. Obce majú problém

LOŠONEC, TRSTÍN / Staré domy, o ktoré sa majitelia roky nestarajú, sú pre mnohé obce veľký problém. Keď ohrozujú ľudí, obec ich môže dať zbúrať, lenže riskujú, že majiteľ zrúcaniny sa bude súdiť. Náklady na zbúranie môže obec vymáhať od majiteľa.

V dome v obci Lošonec roky nikto nebýva. Stavba chátra už niekoľko rokov. "To je 10 aj viac rokov. Najprv tam bola škridla a teraz tam rastie vŕba," hovorí obyvateľ obce Rudolf. Starosta sa s majiteľmi pred rokom rozprával, všetko zostalo len pri sľuboch.

"Zdedili to vnuci, ktorí bývajú v Bratislave. Opraviť to nechcú, predať to nechcú, a tak to ostalo," hovorí starosta obce Juraj Rábara.

Neznámi vlastníci

Múr domu ohrozuje susedov už vyše 5 rokov. "Nič s tým nerobia. My tadiaľ chodíme dennodenne, deti tu behajú," opisuje obyvateľka Anna.

V obci Trstín je tiež niekoľko domov na zbúranie. Podľa starostky je z roka na rok s nimi väčší problém. "S odstupom času stále narastá  počet dedičov, a v mnohých prípadoch sú to neznámi vlastníci," hovorí starostka obce Trstín Marta Genčúrová.

Súdne spory

"Starosta môže nariadiť  zásah do vlastníckeho práva občanov v prípade, že ide o verejný záujem, ak takáto stavba ohrozuje bezpečnosť,  zdravie, alebo životné prostredie," informuje hovorkyňa MDVRR Karolína Ducká.

"Samosprávy sa tým vystavujú riziku, že prehrajú tieto súdne spory a budú z tohto aj finančné dopady," povedal Milan Muška, podpredseda združenia miest a obcí.

Na mieste bola redaktorka Ruslana Kuriľcová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy