Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Terorizmus, utečenci i mladí lídri. Konferencia GLOBSEC je v plnom prúde
Zdielať na

Terorizmus, utečenci i mladí lídri. Konferencia GLOBSEC je v plnom prúde

BRATISLAVA / Terorizmus, utečenci, ale aj bezpečnosť v Európe sú ústrednými témami bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2016. Popri skúsených odborníkoch na bezpečnostnú politiku sa do popredia ale dostávajú aj mladí lídri, ktorí možno v budúcnosti svojimi rozhodnutiami budú ovplyvňovať chod sveta.

Najväčšia bezpečnostná konferencia na Slovensku, GLOBSEC 2016, je v plnom prúde. Najznámejšou diskutérkou tohtoročného fóra je bývalá ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Madeleine Albright.

Štátnička pôvodom z Československa počas svojho vystúpenia hovorila o budúcnosti demokracie a Ďalšej spolupráci medzi Európou a Spojenými štátmi. Nebola ale jediná, ktorá sa k aktuálnym témam vyjadrila.

"Tá miestnosť je naozaj medzinárodná. Mali sme okolo 1 000 účastníkov, z viac ako 70 krajín sveta," uviedol organizátor konferencie GLOBSEC 2016 Róbert Vass.

Kritika expertov

Experti kritizovali poddimenzovanosť niektorých európskych spravodajských služieb, nezdieľanie dôležitých informácií, či nedostatočnú technologickú podpora Schengenského priestoru. Podľa nich by sa týmto témam mali kompetentní urýchlene zaoberať.

"To sú všetko problémy, ktorými sa tu na GLOBSECu odborníci venujú," dodal Vass.

Mladí lídri

O súčasných problémoch celého sveta ale nediskutujú len skúsení politickí lídri. Do popredia sa svojimi názormi dostávajú aj mladí ľudia. Mladí lídri sa venujú politickým i ekonomickým otázkam. Každý z nich má na aktuálne problémy svoj názor. S podporou skúsenejších sa ho snažia presadiť.

"Stredná Európa nezvládla svoju úlohu tým, že nevysvetlila konkrétne z toho historického a kultúrneho hľadiska, prečo odmietame migračné kvóty," uviedol slovenský bloger žijúci v Bruseli František Markovič.

Energetická kríza na Ukrajine

Zuzana Mjartanová sa zase zaoberá energetickou krízou na Ukrajine. Hovorí, že mladých lídrov tu jednoducho potrebujeme. "Určite by som chcela, aby sa viac mladých ľudí zapájalo do politiky. Pretože si myslím, že je tu potrebná istá generačná obmena," ozrejmuje.

Mladých ľudí podporuje aj jeden z najmladších amerických senátorov. Podporovateľ demokratky Hillary Clinton. Na GLOBSECu prednáša o tom, ako sa môže vyvíjať situácia po konci Baracka Obamu.

"Ktokoľvek môže byť mladým lídrom. Ja nepochádzam z politickej rodiny a možno som nemal dôvod, prečo by som mal kandidovať do Senátu Spojených štátov. Ale v tridsiatke som to bol schopný urobiť len preto, lebo som veril v sám seba a stále verím," prezradil senátor Spojených štátov pre Connecticut Chris Murphy.

Terorizmus, utečenci i mladí lídri. Konferencia GLOBSEC je v plnom prúde, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy