Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Školské odbory chcú rokovať s vládou o svojich požiadavkách
Zdielať na

Školské odbory chcú rokovať s vládou o svojich požiadavkách

BRATISLAVA / Školský odborový zväz a partnerské reprezentatívne organizácie pôsobiace v školstve žiadajú vládu, aby s nimi rokovala o otázkach deklarácie, ktorú zostavili ešte pred voľbami. Deklarácia na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva.

Odbory a partnerské organizácie podpísali deklaráciu 17. februára. Ako povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek, deklarácia je výsledkom celospoločenskej zhody na systémové riešenia najzávažnejších problémov slovenského školstva. Signatári deklarácie zároveň vládu žiadajú, aby ich požiadavky zahrnuli do programového vyhlásenia vlády.

"Dali sme aj termín, dokedy by sme sa chceli stretnúť s novou vládou, a to je 14 dní po vymenovaní novej vlády," povedal Ondek s tým, že signatári deklarácie hovorili aj o tom, ako by chceli postupovať, ak by boli neúspešní.

Ondek uviedol, že odborový zväz bude mať zasadnutie 7. apríla a prijme určité kroky, pričom jedným z nich bude možný protest v prípade, ak sa nepodarí dostať body z deklarácie do programového vyhlásenia vlády.

Protest

Protest ale neznamená štrajk, medzi formy protestu podľa Ondeka patrí medializácia či pochod. Štrajk považujú za úplne krajné riešenie. Ondek zároveň uviedol, že predseda vlády Robert Fico zatiaľ zástupcov školských odborov neprizval k tvorbe programového vyhlásenia vlády.

Odbory a partnerské organizácie v školstve žiadajú v deklarácii napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent. Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku.

Požiadavky

Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov.

Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva.

Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur. Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by mal začínať na minimálnej mzde.

Deklarácia

Deklaráciu podpísali okrem odborov aj zástupcovia Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl, Študentskej rady vysokých škôl či Asociácie doktorandov. Za oblasť regionálneho školstva to boli zástupcovia Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií, Združenia základných škôl, zástupcovia Asociácie stredných odborných škôl, zástupcovia súkromných škôl, zástupcovia Slovenskej komory učiteľov, rady rodičov či nezávislých kresťanských odborov.

Téme sa venovala reportérka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy