Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V obci vypálenej nacistami uspel Kotleba, dostal 17 percent hlasov
Zdielať na

V obci vypálenej nacistami uspel Kotleba, dostal 17 percent hlasov

OSTRÝ GRÚŇ / Ostrý Grúň na strednom Slovensku má 500 obyvateľov a je to miesto, kde si každoročne pripomínajú smutné výročie. V januári ubehlo 71 rokov od takzvanej krvavej nedele. Dňa, kde obec vypálili a obyvateľov postrieľali nemeckí nacisti. O to väčší je šok z volebných výsledkov. Práve v tejto dedine získala strana Mariana Kotlebu takmer 17 percent.

Tento rok si obec Ostrý Grúň pripomenula 71. výročie od krvavej nedele. Aj napriek tomu Kotlebova strana ĽS-Naše Slovensko dostala 16,9 percenta hlasov. "To s čím sa naša história viaže, o to citlivejšie vnímam tento výsledok," hovorí starostka obce Jana Angletová. 

Obec má 500 obyvateľov, deväťdesiat percent z nich je pôvodných. Prežili tu celý život. Okolo pamätníka, ktorý pripomína vojnové hrôzy chodia denne. O to väčší šok bol pre nich volebný výsledok v obci. "Nezachytila som známky extrémizmu ani fašizmu v dedine," dodáva starostka.

"To povedomie, že Ostrý Grúň bol vypálený tu je veľký. Väčší problém je, že si ľudia Kotlebu nespájajú s fašizmom," hovorí zástupca starostky Miroslav Seget.

Mladí nemajú záujem

Podľa šéfa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva je historická pamäť v zabudnutí. "Mladí o to nemajú záujem," hovorí Mičev.

Pamätník pripomínajúci krvavú nedeľu 1945 je postavený na mieste, kde nemeckí vojaci postrieľali obyvateľov obce a ich domy vypálili. Poslednou žijúcou pamätníčku je Anna Nováková, ktorá mala vtedy iba desať rokov. "Prišla som o všetkých, o celú rodinu, sestry aj bratov," povedala Anna Nováková.

Ukrytá starostka

"Stále si to pripomíname, ja sama to mám v rodine," hovorí starostka obce. Aj jej otec bol jedným z tých, ktorí krvavú nedeľu prežili. Ako ročné dieťa ju ukryli spiacu. "Mojich starých rodičov tam zastrelili," spomína starostka.

"Ľudia, čo prežili vymierajú a ten prenos z generácie na generáciu zlyháva," dodal Mičev.

Obyvatelia obce výsledky volieb komentovať nechcú. Marián Kotleba mal najväčšiu podporu medzi prvovoličmi. Starostka to vníma ako ich nevedomosť. Nepamätajú si vojnové hrôzy.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy