Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sánkovanie má rôzne obmedzenia, môže byť aj nebezpečné
Zdielať na

Sánkovanie má rôzne obmedzenia, môže byť aj nebezpečné

BRATISLAVA / Tragédiou sa skončil lyžiarsky zájazd žiakov základnej školy na Spiši. Dievčatá na svahu nemali čo robiť. Na kopci na zákaz sánkovania upozorňuje aj tabuľa. Kde sa šmýkať na klzákoch či sánkovať smie, vie odborník zo spoločnosti Tatra Mountain Resort Ján Kozubík.

"Bežne počas prevádzky aj v rámci zákona je sánkovanie na lyžiarskych zjazdovkách zakázané. Aby nedošlo k stretu lyžiara a sánkara, pretože je to iný druh techniky, iný druh pohybu. Hlavne tie deti nezvládajú tú motoriku na sánkach," hovorí Ján Kozubík.

Tabule

Existujú ale aj tabule, ktoré informujú o tom, že na niektorých miestach sa sánkovať smie. Niektorí prevádzkovatelia majú pre sánkarov vyčlenené bezpečné zóny počas prevádzkovej doby.

"Po uzavretí neplatia žiadne bezpečnostné opatrenia na zjazdovke. Začínajú sa tam pohybovať stroje. Mimo prevádzkovej doby tam už naozaj nemajú čo robiť," hovorí Kozubík.

Technický sneh

Počas teplej zimy prevažuje v lyžiarskych strediskách technický sneh. pre veľké výkyvy medzi dňom a nocou ale môže byť nebezpečný.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

"Keď strojníci na strojoch upravia zjazdovku relatívne skoro a niekto sa tam vyberie neskôr a chcel by sa sánkovať, tak ten technický sneh dokáže byť veľmi tvrdý a nie je možné na ňom brzdiť bežnými prostriedkami, napríklad topánkami alebo bobom. To je problém," uzatvára Kozubík. 

Pozrite si pravidlá sánkovania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy