Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Jasnej padli dve lavíny, zasypali päť ľudí
Zdielať na
Krimi

V Jasnej padli dve lavíny, zasypali päť ľudí

JASNÁ / V Jasnej v sobotu padli dve lavíny, zasiahli päť ľudí. V súčasnosti už nie je nikto pod snehom. Trojica Maďarov vyviazla spod lavíny svojpomocne.

V kotli Luková pod Chopkom zachytila pred poludním lavína dve osoby - Slováka a Čecha. "Obaja mali poranenú chrbticu. Slovák bol zasypaný, kamaráti ho vyhrabali," uviedol záchranár Dušan Borsík. 

"Nebolo treba moc kopať, lebo bol na vrchu, asi tak do pliec, komunikoval, rukami, nohami hýbal. tam sme boli viacerí, tam boli jeho kamaráti a tam sa to potom zbehlo hneď," hovorí svedok.

Zachránil ho lavínový batoh

Martina (22) záchranári na saniach zviezli k sanitke, ktorá ho transportovala do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Tam skončil aj 23-ročný snowboardista z Českej republiky. "Čech mal lavínový batoh, ktorý mal odpálený. Ten ho pravdepodobne zachránil a nemal také vážne zranenia," dodal záchranár.

Maďarov strhla lavína

Počas prvého zásahu dostali záchranári informáciu o ďalšej lavíne. Traja českí turisti videli troch maďarských turistov, ako ich strhla lavína, išli v skupine pred nimi

"Na pomoc boli privolané dve naše posádky z Popradu aj Banskej Bystrice. Záchranárskej vrtuľníky poskytli rýchly prevoz na lavínište psovodom aj psom Horskej záchrannej služby," uviedla hovorkyňa leteckej záchranky ATE Poprad Zuzana Turočeková.

Zasypaní skialpinisti sa ešte pred príchodom záchranárov z lavíny dostali a nemali žiadne zranenia. Oznámili, že nepotrebujú ďalšiu pomoc. Akciu ešte pred príchodom preto záchranári ukončili.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy