Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Peťko, ktorého uniesol otec spred školy do Talianska, je u mamy
Zdielať na

Peťko, ktorého uniesol otec spred školy do Talianska, je u mamy

BRATISLAVA / Príbeh osemročného Peťka z Bratislavy sledovalo niekoľko týždňov celé Slovensko. Polícia ho vypátrala v Taliansku. Po súdnych ťahaniciach na napokon vrátil na Slovensko. Až doteraz bol v detskom domove, teraz je už konečne so svojou mamou.

Štyridsaťtri dní. Presne toľko trvalo, kým dospelí zariadili veci tak, aby sa dieťa vrátilo k svojej mame. Chlapcov psychický stav v talianskej Ancone sa zhoršoval. Napokon sa šťastne vrátil domov na Slovensko. Ďalšie tri týždne strávil v detskom domove. Dobrá správa prišla až teraz.

"Súd ukladá detskému domovu Studienka v Bratislave povinnosť odovzdať maloletého matke. Súd zakazuje matke a otcovi maloletého opustiť s maloletým územie Slovenskej republiky," povedal hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

Súdna bitka pokračuje

"Jeho pobyt v inštitúciách sa konečne skončil, takže je to naozaj fantastická správa pre nás," hovorí Petrova mama Andrea. Dostal sa tak do náručia svojej mamy. Domov, k svojim hračkám, zošitom, knihám, lietadlám. Každý deň si spolu spestrujú ako sa len dá.

Súdna bitka bude pokračovať. Pre oboch je vraj teraz hlavné to, že aspoň na teraz môžu žiť spolu normálny život.

Bez obmedzení

"Chodiť do školy, chodiť na krúžky, stretávať sa s priateľmi, proste mať neobmedzený čas na to, aby sme sa mohli slobodne rozhodnúť, že čo ideme robiť. Že nie je to obmedzené nejakými dvoma hodinami," vysvetľuje Andrea.

Polícia už medzičasom obvinenie otca z únosu stiahla. Trestné stíhanie zastavila. Zďaleka však v tomto prípade vyšetrovanie neskončilo. "Vec bola postúpená, pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu zavlečenia do cudziny na KR PZ v Bratislave," informuje advokát matky Amdrej Gara.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy