Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Boj o Peťka pokračuje na Slovensku, stále nie je doma
Zdielať na

Boj o Peťka pokračuje na Slovensku, stále nie je doma

BRATISLAVA / Boj sa ešte neskončil. Prípad osemročného Peťka, ktorého pre nečinnosť našich súdov talianske úrady zadržiavali v detskom domove, stále pokračuje. Po chlapca napokon letel vládny špeciál, aby sa z cudzieho prostredia čo najskôr dostal domov na Slovensko. Ani tu to však nebude mať ľahké.

"Sme doma, ale ešte nie sme doma," povedala hneď po prílete Petrova mama Andrea. Komplikovanosť tohto prípadu dokazuje aj tento spis. Za sedem dní v Taliansku sa v ňom nazbieralo viac ako 200 strán.

Keď talianski policajti prekazili únos otcom, chlapec bol týždeň s mamou na neutrálnej pôde. Nič sa nedialo, a tak rozhodli umiestniť ho v tamojšom detskom domove.

Parené buchty

"Tým, že otec ho uniesol so školskou taškou, tak učili sme sa spolu, ja som sa teda snažila vždy, keď som ho prišla navštíviť ,učiť sa s ním vybrané slová, aby nezaostal až tak strašne dlho," vysvetľuje Andrea.

Až po takmer dvoch týždňoch sa ho podarilo dostať späť. Avšak, opäť do detského domova. "Viem, že mal už parené buchty na večeru a potom rezeň a ešte polievku, ktorú veľmi veľmi postrádal v Taliansku," opisuje Petrova mama.

Otec bez záujmu

Psychológovia hovoria, že to, čo sa mu stalo ho môže poznačiť na celý život. Každodenná neistota v tom, kde a s kým bude nasledujúci deň, je v tomto veku priam ohrozením. Aj preto sa jeho mama snaží synovi pomôcť.

"Boli ho tam navštíviť už aj kamaráti, takže to mu pomohlo strašne, starí rodičia, tety, ujovia," vymenováva Andrea. "Nemáme vedomosť o tom, že by otec prejavoval záujem, lebo do dnešného dňa otec nedoručil súdu žiaden návrh."

Hovorí advokát Andrej Gara, ktorý našiel právnu kľučku, aby Bratislavský súd rozhodol o Peťkovom návrate na Slovensko. Dve sudkyne totiž nerozhodli urgentne tak, ako to požadoval taliansky súd. Rozhodla teda tretia.

Zverený matke

"Už neexistuje žiadny právny ani relevantný dôvod, prečo by dieťa malo zotrvať v detskom domove, preto dnešným dňom doručujeme súdu návrh, aby dieťa bolo zverené matke," pokračuje Gara.

A to dovtedy, kým sa riadne neupraví vzťah medzi otcom a matkou. Toto konanie na súde totiž stále nie je ukončené. Prípad, o ktorý sa zaujímal prezident, ministerstvá ale aj podnikatelia v snahe pomôcť chlapcovi, tak má opäť v rukách súd, ktorý podľa viacerých konal pomaly.

Horúci zemiak

"Jedna sudkyňa, druhá sudkyňa nerozhodne, dá sa na PNku. Dieťa je tam zatiaľ v polepšovni, hovoria tomu detský domov, ale to bolo na úrovni polepšovne. Deti Bórových, Maxine v Nórsku, Peťko v Taliansku, musíme niečo s tým robiť," hovorí podnikateľ Boris Kollár.

Horúci zemiak má v tomto prípade v rukách opäť Bratislavský okresný súd. Ten môže jedine rozhodnúť, ako dlho ešte Peťko v detskom domove v bratislavskej Petržalke zotrvá.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy