Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Volebné miestnosti uzavrú o desiatej večer
Zdielať na

Volebné miestnosti uzavrú o desiatej večer

SLOVENSKO / O siedmej ráno sa začali v poradí siedme parlamentné voľby v histórii samostatného Slovenska. Potrvajú do desiatej hodiny večer. Ak si to vyžiadali miestne podmienky, mohli niektoré z 5 992 volebných miestností otvoriť aj skôr, maximálne však o dve hodiny.

Až do skončenia hlasovania platí informačné moratórium, na prieskumy sa vzťahuje už od 20. februára. O priazeň približne 4,4 milióna oprávnených voličov sa uchádza 23 politických subjektov.

Výsledky budú v nedeľu

Do volebného výsledku zasiahnu aj tí, ktorí majú po prvý raz v živote právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel parlamentu. Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68 tisíc.

Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196 tisíc. Výsledky volieb budú známe v nedeľu 6. marca.

Nové pravidlá

Voľby sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Riadi ich Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a v nedeľu 6. marca zverejní výsledky volieb.

Na predchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa konali 10. marca 2012, sa z celkového počtu 4 392 451 oprávnených voličov zúčastnilo 2 596 443, čo znamená 59,11-percentnú účasť.

Voľby budú stáť 11 miliónov eur, viac v reportáži:

Zdielať na

Najčítanejšie správy