Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Domáce recepty v školských jedálňach? Funguje to, tvrdí kuchár
Zdielať na

Domáce recepty v školských jedálňach? Funguje to, tvrdí kuchár

BRATISLAVA / Ak tvoja mama varí lepšie, prines svoj recept. Aj tak by sa dala interpretovať najnovšia iniciatíva úradníkov. Ministerstvo školstva zbiera od žiakov návrhy na nový jedálniček v školských jedálňach.

Úradníci hľadajú najmä domáce recepty na bezmäsité, zeleninové a zemiakové jedlá, ale deti môžu prakticky priniesť čokoľvek, čo bude spĺňať prísne výživové pravidlá dané Úradom verejného zdravotníctva.

"Každý recept, ktorý dieťa prinesie, bude posúdený 12-člennou odbornou komisiou, ktorá posúdi výživové dávky a zhodnotí, či je recept vôbec zdravý a vhodný pre dieťa," ozrejmuje hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Desiatky nových receptov

Kuchárska kniha školských jedální by sa mala rozšíriť o 50 nových domácich receptov. Otázne ale je, či sa ich školám vôbec podarí zozbierať.

Niektorí kritici sa už na margo výzvy vyjadrili, že to nebude fungovať, pretože mnohí rodičia nevedú svoje deti k pestrej a vyváženej strave. Dávajú im radšej to, čo zjedia bez odvrávania.

Smutný odraz gastronómie najmä tých menších detí je podľa známeho kuchára Gaba Kocáka vidieť aj v ponuke jedál v reštauráciách.

"Na detských kartách je vyprážaný rezeň, hranolky, vyprážané rybie prsty, samé nezdravé veci. Ja nehovorím, že musia jesť zeleninu, ale som zástancom toho, aby deti od jedného roka jedli ako ich rodičia," hovorí kuchár.

V Stupave to funguje

Čiže jedlá ako strukoviny, mäso, ryžu, zemiaky a, samozrejme, aj čerstvú zeleninu.

Dokonalý recept do školy neprinesie asi nikto, ale aj sa k tomu vedúci školských jedální postavia zodpovedne, úroveň stravovania sa môže posunúť vysoko.

Na škole v Stupave sa z receptov rodičov snažil pripraviť dokonalé jedlá pre deti uznávaný kuchár Miloš Lachkovič.

"Každý recept skúšam, lebo ony si s tým dali námahu a mojou úlohou je to potom posunúť na ministerstvo," ozrejmuje.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy