Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Na zasadnutí obecného zastupiteľstva v Stakčínskej Roztoke padali facky
Zdielať na

Na zasadnutí obecného zastupiteľstva v Stakčínskej Roztoke padali facky

STAKČÍNSKA ROZTOKA / Jedna žena si priebeh schôdze na obecnom úrade v Stakčínskej Roztoke (okres Snina) nakrúcala mobilom. Druhej účastníčke sa to nepáčilo, preto ju vyfackala. Potýčku rieši polícia.

"Začala na nás najprv slovne útočiť. Neskôr vykrikovala, že máme vypnúť telefón, lebo ho vyhodí z okna," opisuje incident účastníčka Jana.

"Došlo k fyzickému útoku, napadli ma. Vyfackali ma a nebolo za čo. Len preto, že som zobrala mobil, aby ma nenatáčali, lebo som si to nepriala," hovorí oznamovateľka Božena.

Dohra na polícii

Odchodom z obecného úradu sa to ale neskončilo. Tento incident mal dohru na polícii. Tá už vo veci prijala oznámenie.

"Žena na polícii uviedla, že bola fyzicky napadnutá dvoma ženami," potvrdzuje prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

"Išla som na políciu, k lekárovi. Mne sa zvýšil tlak. Prežila som takú psychickú traumu, že sa to nedá ani povedať," dodáva Božena.

"V prvom rade by musela mať stopy na tvári, otlak, podliatiny. Vysoký tlak si spôsobila sama, lebo je zrejmé, ako tam vrieskala," hovorí účastníčka Jana.

"Vzhľadom na to, že ide o verejné zasadnutie osôb, priebeh zasadnutia je možné nahrávať. Túto skutočnosť už potvrdil aj Ústavný sud," ozrejmuje advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babjaková.

Ochrana súkromia

Incident sa odohral až po ukončení zastupiteľstva, pri verejnej diskusii. Vzhľadom na to, že účastníčka Božena nie je verejným činiteľom, zrejme mali jej nesúhlas rešpektovať.

"Iné osoby, ktoré sa na zasadnutí zúčastnili, majú právo na širšiu ochranu súkromia, keďže nie sú verejnými osobami," dodáva Babjaková.

Jana hovorí, že dianie na úrade chceli mať zaznamenané preto, aby nikto nemohol spochybniť to, čo tam naozaj odznelo. Starosta priznal, že nahrávanie najprv zakazoval, no už sa to opakovať nebude.

"Začal popierať, že sa s nami stretol, preto sme to museli nahrávať, aby sme mali dôkaz, že sme sa streli," ozrejmuje účastníčka Jana.

"Hovoril od veci, provokoval, kameroval. Som sa ospravedlnil, že som nekonal v súlade s ombudsmanom ľudských práv," priznal starosta Juraj Pyteľ.

"Títo ľudia sú platení z našich daní, máme právo ich nakrúcať, kontrolovať," tvrdí Jana.

Na obecnom zastupiteľstve padali facky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články