Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Najhoršie ešte len príde, El Niňo sa prejaví suchom a záplavami
Zdielať na

Najhoršie ešte len príde, El Niňo sa prejaví suchom a záplavami

BRATISLAVA / Hovorilo sa, že jav El Niňo by sa mal skazonosne prejaviť po celom svete už koncom roku 2015. Objavovali sa predpovede o extrémne krutej zime a rovnako aj o mimoriadnych záplavách a silných búrkach. Aktuálne správy zo sveta to aj potvrdzujú. Na Slovensku sme zatiaľ mali mrazy, sneh a teraz dážď.

Záplavy z extrémnych búrok pred pár dňami postihli oblasť Kalifornie. Bežne oveľa častejšie trpí nedostatkom vlahy, než lejakmi. V Španielsku máme letné teploty okolo 25, na severe však panuje tuhá zima. Austráliu sužujú extrémne suchá a požiare.

"V Grónsku klesli teploty až na mínus 38 stupňov Celzia," informuje meteorológ Peter Jurčovič.

Najsilnejší za desiatky rokov

Tieto radikálne prejavy počasia odborníci pripisujú práve javu El Niňo. Už skoršie predpovede hovorili o mimoriadne silnom jave, aké tu nebolo desiatky rokov. "Bude najsilnejší za posledných 65 rokov," povedal v lete meteorológ.

Len pred niekoľkými dňami Slovensko zahalila biela perina a udreli tuhé mrazy, ktoré sa na severe priblížili až k mínus dvadsiatke. Od soboty prší a teploty vybehli nad nulu. 

Kritické leto

"Ja by som to nespájal v strednej Európe, Počas minulých rokov sa u nás zvyčajne prejavoval El Niňo až v lete," tvrdí Jurčovič. A ako sa prejaví, či extrémnym suchom, alebo lejakmi, to je vraj predpovedať zložité.

"To najhoršie ešte len príde, si myslím. Táto zima je premenlivá ako často v minulosti. Vrchol môže byť ešte pred nami," hovorí meteorológ. Podľa skúsenosti našich predkov, keď zima skoro začína, čo táto aj začala, tak sa odmlčí a vráti až na konci.

Dážď a teplo v najbližších dňoch bude ohrozovať lyžovačku, ale budúci víkend sa zima vraj opäť vráti.

Téme sa venuje redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy