Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sneh prekvapil Slovensko nezvyčajne skoro. Snežiť má aj naďalej
Zdielať na

Sneh prekvapil Slovensko nezvyčajne skoro. Snežiť má aj naďalej

SLOVENSKO / Sever Slovenska zažil tento rok sneženie nezvyčajne skoro aj v nižších polohách. Meteorológovia ale očakávajú sneženie aj naďalej. Do večera môžu nasnežiť aj pätnásť centimetrov snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre celé stredné Slovensko vrátane južných okresov ako aj pre sever východného Slovenska.

Od pondelka rána do 21:00 môže v polohách nad 500 metrov miestami nasnežiť 10 - 15 centimetrov nového snehu.

Prvý sneh

Na horských priechodoch varuje SHMÚ pred tvorbou snehových jazykov a závejov. "V zime by podobná situácia nebola až tak nebezpečná, ale keďže ide o prvú situáciu so snežením na našom území, ktorá navyše prichádza veľmi skoro, treba byť predovšetkým na cestách na severe Slovenska veľmi opatrný," vystríhajú meteorológovia.

Plaveč

Peter Slosár


V uplynulých dňoch podľa SHMÚ prenikol do východnej Európy od severu studený, pôvodom arktický vzduch. Ochladí sa natoľko, že zrážky vo forme snehu budú na severe miestami padať aj v nižších polohách. Najvýraznejšie sneženie očakávame na Spiši.

Aj na Orave sa prebudili do zasneženého rána. Pozrite si reportáž:

Nezvyčajne skoro

Výskyt snehovej pokrývky je na Slovensku v prvej polovici októbra v nižších polohách veľmi zriedkavý, no ani vo vyššie položených obciach nejde o bežný jav. Priemerný dátum výskytu súvislej snehovej pokrývky napríklad v Oravskej Lesnej alebo v Telgárte je až začiatkom novembra.

Liptovský Mikuláš

Milada Dohnalová Papúchová

Na území Slovenska vo výškach do 500 metrov nad morom sa v dlhodobom priemere prvé sneženie vyskytuje prevažne v druhej dekáde novembra. So stúpajúcou nadmorskou výškou a smerom na sever sa s ním stretávame i v skorších termínoch.

Najmä severovýchod Slovenska prekvapil v pondelok ráno sneh. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy