Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Sedemčlenná rodina bez otca, prežívajú zo 140 eur mesačne
Zdielať na

Sedemčlenná rodina bez otca, prežívajú zo 140 eur mesačne

ŠURANY / Jediným príjmom sedemčlennej rodiny zo Šurian - mamy a jej šiestich detí - sú rodinné prídavky a dávka v hmotnej núdzi. Mesačne je to približne 140 eur.

Ženu opustil manžel krátko po tom, ako sa im narodili trojičky. Dodnes ho vôbec nezaujíma, kde a ako jeho šesť detí žije.

Pred piatimi rokmi pribudli do rodiny neplánovane trojičky - Andrej, Patrik a Šimon. Vtedy sa už rodina starala o Vikinku, Adama a Tomáša. Otec ešte v pôrodnici sľuboval, že sa bude o svoje deti i manželku starať, no dnes je situácia iná.

"Čo som sa cez sms dozvedela, oženil sa, má dieťa, má vlastný život," hovorí mama šiestich detí Helena Smoleňáková.

Pomáhajú dobrí ľudia

Mesto sa rodine snaží pomôcť. Pomohli im s bytom, no za réžiu, energie či jedlo treba platiť. Helena ale mesačne dostáva len 140 eur, z ktorých to platiť nezvláda. Pomáhajú jej preto dobrý ľudia. Platia splátky za elektrinu i za nájom. Ani to ale nestačí. Už takmer rok žijú bez plynu.

"Vypli nás, lebo som nemala z čoho platiť," priznáva Helena. "Je naozaj v zúfalej situácii, napriek tomu, že je to statočná žena a snaží sa zachraňovať všetko, čo sa dá," priznáva moderátor televízie JOJ Ľuboš Sarnovský.

Úsmev cez slzy

Helena sa snažila nájsť si aj prácu aspoň na pár hodín. Jej plány jej ale nevyšli. Keďže z peňazí, ktoré dostáva, rodina vyžiť nedokáže, pomáhajú dobrí ľudia. A hoci to Helena ľahké nemá, usmieva sa.

"Musím sa usmievať, aj keď mám starosti. Nedá sa pri nich len plakať. Keby som ich nemala, tak to nezvládnem. Ony ma držia, aby som to zvládla," priznáva.

Rodina žije len zo 140 eur mesačne, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy