Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Detská obrna sa po rokoch vracia, objavila sa na Ukrajine
Zdielať na

Detská obrna sa po rokoch vracia, objavila sa na Ukrajine

KYJEV, BRATISLAVA / Detská obrna je späť po trinástich rokoch. Dva prípady potvrdili na Ukrajine, kde túto chorobu nemali už dlhých deväť rokov.

Podľa ukrajinských odborníkov sa detská obrna vrátila preto, že minulý rok, pravdepodobne pre konflikt na Ukrajine, padol počet zaočkovaných detí len na 40 percent.

Vírusové ochorenie

Na Slovensku sa obrna poslednýkrát vyskytla v roku 1960. Ide o vírusové ochorenie, ktoré napáda takzvané predné rohy miechy kontrolujúce pohyb svalov. Následkami sú ochrnutia i smrť.

Postihnuté bývajú najčastejšie deti vo veku od 3 do 8 rokov. Keďže ide o vírusové ochorenie, neexistuje žiadna účinná liečba.

Preventívne zvýšili pozornosť aj hygienici. "Vzhľadom na to, že sa to objavilo v okresoch, ktoré susedia s krajinou, je treba zamerať sa na to, aby sa to k nám nezavlieklo, teda zamerať sa na očkovanie a na identifikáciu vírusov a chabých obŕn," upresnila hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Trebišov a okolie

Na Ukrajine sa výskyt detskej obrny zvýšil pre zníženú mieru očkovania detí. Na Slovensku tiež pribúda rodičov, ktorí odmietajú očkovania, no stále je očkovaných 97 až 100 percent populácie v okresoch susediacich s Ukrajinou.

Máme ale i okres ktorý je rizikovejší. "Výnimkou je Trebišovský okres, kde očkovanie kleslo pod 94 percent a je to preto, že rodičia nedávajú očkovať svoje deti," hovorí Skalická.

Zvýšená poroznosť

K výskytu detskej obrny sa vyjadruje aj Svetová zdravotnícka organizácia. "Chceme sa uistiť, že každé dieťa od 0 do 71 mesiacov bude plne očkované," uviedla Dorit Nitzan.

Slovenskí hygienici plánujú dbať na kontrolu odpadových vôd. Ak by prišlo k zavlečeniu na Slovensko, budú podnikať ďalšie kroky podľa epidemiologického plánu.

Detská obrna sa objavila po deviatich rokoch na Ukrajine, pozrite si reportáž:

Súvisiace články