Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na Slovensko zavítal jeden z najbohatších ľudí sveta šejk Mohamed
Zdielať na

Na Slovensko zavítal jeden z najbohatších ľudí sveta šejk Mohamed

BRATISLAVA / Do Bratislavy zavítal jeden z najbohatších ľudí sveta, premiér a viceprezident Spojených arabských emitrátov, šejk Mohamed bin Rašíd al-Maktúm. Návštevu si patrične užil, okrem pretekov koní si v luxusnom prostredí pochutil na bohatom menu a o jeho pohodlie sa staralo niekoľko masérok.

Mohamed prišiel do Bratislavy na preteky koní Summer spirit race v Šamoríne. Jedným z jazdcov bol totiž jeho syn, dubajský princ Hamdan Bin Mohamed al-Maktúm.

Napriek tomu, že jeho návšteva na Slovensku bola súkromná, sprevádzali ju prísne bezpečnostné opatrenia. Chránili ho aj muži z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. 

V luxuse

Šejk sa ubytoval v prezidentskom apartmáne hotela Grand Hotel River Park zo siete The Luxury Collection. Spolu mal k dispozícii 50 izieb.

Večeru si Mohamed nevychutnával v reštaurácií, ale nechal si ju priniesť do apartmánu na desiate poschodie.

Šejka k nám prilákala jeho vášeň, pozrite si reportáž:

Menu pre jedného z najvplyvnejších mužov sveta bolo pripravené tak, aby Mohamedovi pripomínalo domovinu. Nemohol chýbať napríklad tradičný couscous. Šejk si okrem toho pochutnával i na hovädzej sviečkovici či dusenom jahňacom. 

Manažment hotela musel splniť mocnému mužovi aj špeciálne požiadavky. K dispozícii mal on a jeho družina päť masérok. Samotnému šejkovi sa venovali hneď dve naraz.

TV JOJ

Jeden z najbohatších

Mohamed bin Rašíd al-Maktúm, či šejk Mohamed, je premiér a viceprezident Spojených arabských emirátov a emír Dubaja. Narodil sa 15. júla 1949 ako tretí syn šejka Rašída bin Sajída al-Maktúma.

V roku 1995 sa stal korunným princom Dubaja.

Je majoritným vlastníkom spoločnosti Dubai Holding. Dohliadal na vývoj mnohých projektov v Dubaji, ako napríklad vytvorenie Palm Island či stavbu hotela Burdž al-Arab. Presadil aj konštrukciu najvyššej budovy sveta Burdž Chalífa.

Po smrti svojho brata šejka Maktúma bin Rašída al-Maktúma sa stal v roku 2006 emírom Dubaja.

Pozrite si exkluzívne zábery z návštevy šejka Mohameda na Slovensku:

Onedlho obsadil aj pozície premiéra a vicepremiéra Spojených arabských emirátov.

Prestížny magazín Forbes jeho majetok odhadol v roku 2011 na viac ako 4 miliardy dolárov.

Milovník koní

Šejk bol štyrikrát ženatý. Najznámejšou z jeho manželiek je jordánska princezná Hája bint al-Husain, dcéra jordánskeho kráľa Husajna, s ktorou má dcéru Al Džalilu a syna Zajeda. 

Oficiálne má 24 detí - desať synov a štrnásť dcér.

Šejk je známy pre svoju lásku ku koňom a jazdectvu. Pravidelne usporadúva najlukratívnejšiu sériu dostihov na svete  - Dubai World Cup. Okrem toho je aj sám zdatným jazdcom.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy