Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Extrémista s perom je rovnako nebezpečný ako extrémista s bejzbalkou
Zdielať na

Extrémista s perom je rovnako nebezpečný ako extrémista s bejzbalkou

Zdroj: SaS

Na redakčný komentár Arpáda Soltésza, ktorý sme uverejnili v pondelok 3. 8. pod titulom Strana liberálnych neoľudákov v medziach populizmu, sa rozhodol reagovať Ľubomír Galko. Jeho názor neprešiel žiadnou redakčnou úpravou.

Sú strany a politici, ktorí nič neponúkajú, len kritizujú. Potom takí, ktorí ani neponúkajú, ani nekritizujú, a ak sa majú k niečomu vyjadriť, spravia to tak, že síce nič poriadne nepovedia, ale aspoň nikoho nenaštvú. No a potom je tu strana Sloboda a Solidarita, ktorej predstavitelia nielen kritizujú, ale aj navrhujú kompetentné riešenia a jej politici ľuďom na Slovensku hovoria vždy pravdu, nech by bola akokoľvek nepríjemná alebo smutná. Urobili sme tak už pri Grécku pred piatimi rokmi (a dnes to, že sme mali pravdu, vedia a vidia prakticky všetci) a robíme tak doteraz.

Naše riešenie umiestniť dočasných „rakúskych“ azylantov vo vojenských zariadeniach, mimo zastavaných území obcí, kde by ich bolo možné mať pod kontrolou, vyvolalo slušnú odozvu. Spätná väzba bola v drvivej väčšine pozitívna (výborný nápad, humánne riešenie a podobne), cez neutrálnu až pod kultivovanú odmietavú. No a potom sa tu „vyskytol“ ešte komentátor portálu noviny.sk. Arpád Soltész.

Najprv k nášmu riešeniu. Netvrdíme, že je vodotesné, ale určite je lepšie ako nič. Zrejme sa zhodneme, že vôľu Gabčíkova, ktorú prejavili vo svojom referende, obzvlášť potom, ako Ficova vláda fatálne zlyhala pri komunikácii voči obyvateľom tejto obce, je správne naplniť.  Takisto je zrejmé, že umiestniť utečencov mimo zastavaných území obcí, kde v pokoji počkajú na prebehnutie svojho azylového procesu a teda aj znížiť  možnosť ich stretu s občanmi je riešenie vychádzajúce v ústrety obom stranám. Mimochodom, v zrekonštruovanej Smrekovici, kde by mohli byť umiestnené napríklad matky s deťmi, by sa cítili určite dobre. Ale to sa týka aj opustených Tatranských Matliarov. A osobne som presvedčený, že aj VVP Lešť by bol vhodný – napriek tomu, že sa tam nachádzajú utajované skutočnosti - areál je totiž dostatočne veľký (takmer 150 km2). Ale do úvahy prichádza množstvo ďalších iných opustených vojenských objektov, napríklad kasární, ktorých je po Slovensku neúrekom.

Stráženie azylantov vojakmi (a najlepšie v uzavretom areáli) je bezpečnostné opatrenie vhodné pre obe strany. Násilné nálady v spoločnosti na extrémistickej strane na Slovensku poznáme, stačí si spomenúť na demonštráciu v Bratislave a na to, čo sa dialo po nej. Na druhej strane, nevieme, kto k nám príde. Tých ľudí nepoznáme, ale zatvárať si oči pred tým, čo sa deje v rôznych častiach krajiny v súvislosti s utečencami, by bolo jednoducho farizejské. Preto je dôležitá tzv. „odstrašujúca prítomnosť“ vojakov, aby bol kľud a pokoj – na oboch stranách.

Soltészov pokus o moje zosmiešnenie ekvilibristikami typu „vedúci sámošky“ je trápny a poľutovaniahodný rovnako, ako keby som ja o autorovi písal ako o „novinárovi s vyštudovaným SOU“. Ale jeho vyjadrenia, v ktorých nás nazýva neoľudákmi, fašistami, esesákmi, zbabelcami a bohviečím ešte sú už vyjadrenia nehodné novinára, ktorý by si mal vedieť zachovať určitý odstup. Navyše sú to vyjadrenia mimoriadne nebezpečné. Autor sa zaradil k tým niekoľkým jedincom, ktorí v súvislosti s utečeneckou otázkou neuznávajú nikoho a nič. Nepripúšťajú žiadnu diskusiu, ani kúsok. Utečencov je podľa nich treba prijať na Slovensko s otvorenou náručou, „dať im pocit bezpečia a integrovať ich“ a basta! Hoc aj milión, alebo dva, všetkých a odvšadiaľ. Ako? To nevedia  a ani neriešia. Kam? Ani to nevedia a neriešia. Vedia len to,  že iba ich názor je správny a každý kto má čo len trocha iný je debil, fašista, ľudák, neliberál, nácek, Obersturmbannführer.

Obávam sa, že ak niekedy príde k fyzickému stretu medzi holohlavými nabúchanými a vymletými násilníkmi a utečencami a bude tiecť krv alebo sa, nedajbože, stane niečo ešte horšie, práve takíto ľudia, ako je Arpád Soltész, budú mať popri náckoch na tom svoj leví podiel. Lebo extrémista s perom môže byť rovnako nebezpečný ako extrémista s bejzbalkou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy