Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na vyšetrenie CT prístrojmi čakajú pacienti týždne, ministerstvo to nerieši
Zdielať na

Na vyšetrenie CT prístrojmi čakajú pacienti týždne, ministerstvo to nerieši

BRATISLAVA / Miliónové diagnostické stroje sa na Slovensku využívajú len polovične. CT prístrojmi ošetrujú len akútne prípady. Ostatní pacienti musia podľa ministerstva počkať.

Na vyšetrenie CT prístrojom čakajú pacienti minimálne tri týždne, no môžu i tri mesiace. "Sú to stroje, ktoré sa nezahrievajú. Keď ich už máme, tak nech slúžia," hovorí poslanec Alojz Hlina.

Väčšina týchto prístrojov funguje pár hodín. "Nie je správne, že CTčká funguje len šesť, sedem hodín. Sú to naozaj drahé prístroje a je potrebné, aby boli vyťažené minimálne v dvojzmennej prevádzke," ozrejmuje Peter Goliáš z INEKO.

Peniaze a zamestnanci

Nemocnice pritom problém v celodennej prevádzke nevidia. Ak by mali dosť zamestnancov a peňazí, vedeli by s Ct prístrojom pracovať viac ako len pár hodín.
 
"Na niektorých pracoviskách sú rezervy, ale sú také, ktoré už dnes idú nepretržite," uviedol prevádzkovateľ CT prístroja Ladislav Pásztor. 

"Táto činnosť by sa musela zabezpečiť ako personálne, tak i materiálne," dodal Valér Ferko, hovorca Vojenskej nemocnice v Ružomberku.

Ministerstvo momentálnu prevádzku CT prístrojov nerieši. "Ministerstvo zmenu prevádzkových hodín nariaďovať nebude. Akútni pacienti sú vždy ošetrení," uviedla Martina Šoltésová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Prístroje CT sú v prevádzke len pár hodín, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy