Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pridávanie jódu do soli zachránilo tisíce detí pred mentálnym postihnutím
Zdielať na

Pridávanie jódu do soli zachránilo tisíce detí pred mentálnym postihnutím

BRATISLAVA / S jódovaním soli v bývalom Československu začal lekár, ktorý tým dosiahol obrovský úspech, profesor Julián Podoba. A práve vďaka nemu je dnes Slovensko v prvej päťke krajín sveta, kde je najlepší príjem jódu.

Filmový záznam starý približne 60 rokov nakrútil tím profesora Juliána Podobu počas veľkého výskumu nedostatku jódu na Slovensku. "Zistilo sa, že všetko obyvateľstvo na Slovensku, bolo postihnuté jódovým deficitom," hovorí prednosta Ján Podoba.

V 602 obciach vyšetrili takmer 160 tisíc ľudí. "Taký podrobný prieskum sa nerobil nikde na svete," hovorí prednosta. Najviac postihnuté však boli štyri oblasti – Orava, Kysuce, okolie Banskej Štiavnice a oblasť Žitného ostrova. Práve tam sa rodilo najviac postihnutých ľudí.

Nedostatok mikrogramov

Rodilo sa päť percent detí s trvalým postihnutím endemickým kreténizmom  a mnohonásobne viac oligofrenikov. "Všetko toto spočívalo v tragickej situácii v chýbaní pár mikrogramov jódu v potrave," vysvetľuje Podoba.

A práve preto sa uzákonilo, že soľ sa bude v Československu jódovať. "Preto soľ, lebo soľ potrebuje každý človek.  Ľudia by si vo vlastnom záujme mali skontrolovať, či tá soľ, ktorú kupujú, je jodidovaná. " tvrdí Podoba.

Druhé miesto

Po 40-tich rokoch jódovania soli sa v dvanástich európskych štátoch robila štúdia, ktorá mala ukázať, ako sme na tom s príjmom jódu. "Z dvanástich štátov sme sa umiestnili na druhom mieste, čiže sme mali druhý najlepší príjem jódu," hovorí prednosta.

Tehotné ženy ho potrebujú až dvakrát viac ako ostatní. "Pre dospelého človeka je 150 mikrogramov za deň. Gravídna žena potrebuje až 250 mikrogramov za deň," dodáva doktor.

S doktorom Podobom sa rozprávala redaktorka Veronika Tóthová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy