Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Mládež a alkohol. Štrngajú si bez rozumu a s gurážou
Zdielať na

Mládež a alkohol. Štrngajú si bez rozumu a s gurážou

BRATISLAVA / Školské prázdniny, štefanské zábavy, ale i Silvester vytvárajú pre mladých príležitosť bližšie sa zoznámiť s alkoholom. Neskúsenosť v kombinácii s gurážou ale môžu mať nepríjemné dôsledky.

Mladí si vždy nájdu dôvod, prečo si vypiť. Či už je čo oslavovať, alebo má niekto sviatok, úspešnú skúšku za sebou či napríklad na Silvestra, keď si štrngá takmer celé Slovensko.

Častokrát tak mládež vstupuje do nového roka minimálne s opicou. V tom horšom prípade sa zo silvestrovskej noci spamätáva najbližšie dni.

"Mali sme prípady drobných rezných poranení od sklenených črepín fliaš, potom bitky, tržné rany a samozrejme pády so zlomeninami," spomína na minuloročnú oslavu nového roka záchranár Viliam Dobiáš.

Jeden triezvy

Na zozname pomoci však majú záchranári i oveľa ťažšie prípady. "Traja mladíci z okresu Púchov sa vracali na Silvestra z chaty. Šestnásťročný opitý vodič narazil autom do stromu. Len sedemnásťročný mladík na mieste zahynul," opisuje tragédiu záchranár.

Odborníci, lekári i záchranári preto apelujú na mladých, aby bol v skupine vždy aspoň jeden triezvy.

"Ten by v prípade opitých kamarátov mal robiť dozor. Ak vidí, že niekto stráca rovnováhu, zaspáva a nevie sa prebudiť, mal by okamžite volať pohotovosť. Nemôže totiž vedieť, či ten dotyčný nestratil vedomie a môže skončiť až v kóme," ozrejmuje Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti.

Súvisiace články