Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Počiatek ostáva ministrom, poslanci ho neodvolali
Zdielať na

Počiatek ostáva ministrom, poslanci ho neodvolali

BRATISLAVA / Opozícii sa podarilo nazhromaždiť 46 podpisov, a tak mal v piatok parlament mimoriadne zasadnutie o odvolaní ministra dopravy Jána Počiatka. Dôvodom má byť údajne predražený tender. Minister však po hlasovaní ostáva na svojom poste. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 46 poslancov, proti bolo 74.

Podľa opozície minister Počiatek zodpovedá za to, že tender na výber mýta vyhrala najdrahšia ponuka a lacnejšie boli vylúčené.

"V súťaži zostala jedna firma, ktorá sa, keďže tam bola sama, stala aj víťazom," tvrdí poslanec Pavol Zajac.

Podľa opozície preto, lebo zo súťaže vylúčili záujemcov s nižšou ponukou. Súčasný minister ale tvrdí, že sa zúčastniť mohli. Ale nechceli.

"Pre samotnú banku je to pravdepodobne nie moc lukratívny biznis. A pravdepodobne preto sa súťaže nezúčastnili, aj keď sa zúčastniť mohli," hovorí Počiatek.

Predražený tender

Minister Kaliňák zašiel ešte ďalej. Vytiahol dokument, ktorý potvrdzuje, že samotní predkladatelia súhlasili s tým, čo dnes kritizujú.

Opozícia hovorí o predraženom tendri. Smer sa ale bráni tým, že suma, ktorá je teraz vysúťažená, je nižšia, než s akou boli oni sami spokojní pred tým.

Zisk z transakcie pri platbe za mýto palivovou kartou bol totiž pôvodne 6,75 percenta. Od januára tohto roku 6,22.

"Tak sa o osem dní spamätali, aj preto, čo sa dialo tu na Slovensku a podliezli čiastku 6,22 a dali sumu 6,15," hovorí Zajac.

Pracovné miesta

Opozícia tvrdí, že Slovensko mohlo tieto peniaze využiť aj inak. Napríklad na pracovné miesta.

Opoziční poslanci sa argumentmi ministra Kaliňáka a Počiatka nenechali zatlačiť. Aj naďalej trvajú na tom, že Slovensko prichádza o sto miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy