Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Chorý patrí do postele, nie do predajne potravín, odkazujú hygienici
Zdielať na

Chorý patrí do postele, nie do predajne potravín, odkazujú hygienici

BRATISLAVA / V jesennom období obvykle stúpa počet chrípkových ochorení na Slovensku. Zásluhu na tom majú i hygienické predpisy v predajniach, kde častokrát pracujú predavačky, ktoré sú samy choré.

Hygienici i lekári sa zhodujú, že zdravotný preukaz pracovníka v potravinárstve pritom nie je len zdrapom papiera.

"Každý, kto prichádza do kontaktu s jedlom, s potravinami, je povinný mať zdravotný preukaz a pri jeho podpise ho lekár poučil," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová.

"Je to jasne napísané a ak to pacient nedodržiava, porušuje zákon," dodáva lekár Valér Husarovič.

Kto je držiteľom zdravotného preukazu, je povinný dodržiavať všetky pokyny o hygiene, osobnej čistote a správnom zaobchádzaní s potravinami.

"Ak má napríklad sopeľ, utrie si ho a následne chytí potravinu, prenáša automaticky chorobu. Stačí, že kýchne a ďalších desať metrov môžu byť ľudia infikovaní," vysvetľuje Husarovič.

Chorý patrí do postele

Každý je zo strany lekárov poučený o tom, že v prípade choroby má zostať doma.

"Za pracovníkov a hygienu je vždy zodpovedný vedúci prevádzky a ten má denne dbať na jej dodržiavanie," dodáva Nosálová.

Sankcie však neexistujú. Vzťahujú sa len na infekčne prenosné ochorenia. Hygienici i lekári skôr hovoria o etike a rešpekte ľudí, ktorí pracujú s potravinami.

Súvisiace články