Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Z Harabina sa stáva bojovník za spravodlivosť
Zdielať na

Z Harabina sa stáva bojovník za spravodlivosť

BRATISLAVA / Bývalý šéf súdnej rady a najvyššieho súdu od zvolenia Jany Bajánkovej spochybňuje voľby. Najnovšie ju obviňuje z kolaborácie s vládou kvôli previerkami a zmrazovaniu platov.

"Súdna rada doposiaľ nevysvetlila, kde sú dva hlasovacie lístky. Toto je volebný podvod. Toto je tak škandalózne a tak vážne," tvrdí Štefan Harabin.

Po márnych pokusoch primäť svojimi slovami konať prokuratúru, poslal Harabin svojim kolegom e-mail. Píše v ňom, že Jana Bajánková podľa neho kolaboruje s vládou výmenou za svoju pozíciu a za sudcov musí bojovať on.

Požiadali ho sudcovia

Do súdnej rady kandiduje z toho dôvodu, že ho o to požiadali sudcovia. "Kandidujem preto, aby som ich upozorňoval na tieto nezákonnosti. Ja nekandidujem preto, že by som chcel byť predsedom súdnej rady," tvrdí Harabin. 

"Ja sa na každé vyjadrenie pána Harabina vyjadrovať nebudem. myslím si, že Súdna rada má ďaleko dôležitejšie otázky na riešenie ako vyjadrenia a apely jedného sudcu," hovorí Bajánková.

K vyjadreniam Štefana Harabina sa ale na pondelkovom zasadnutí Súdnej rady chceli vyjadriť niektorí zo sudcov. "Mne nikto nebude rozkazovať, či sa mám alebo nemám vyjadriť k tomu, že niektorí členovia Súdnej rady hrubo porušili ústavu, keď nevypísali voľby okamžite," tvrdí Harabin.

Sudcovi sa ponáhľali k prezidentovi Andrejovi Kiskovi a tak sa Štefanom Harabinom budú zaoberať až 10. novembra.

Zmrazovanie platov

Sudcov do pozoru stavajú nielen Harabinove vyjadrenia ale aj návrh niektorých poslancov Smeru o zmrazovaní platov. "Musí byť zachovaná dočasnosť a musí byť zachovaný rovnaký prístup ku všetkým spoločenským vrstvám a ku všetkým, čo vstupujú v rámci sociálneho zmieru, situácia v hospodárstve nie je taká, aby sa pristupovalo k zmrazovaniu platov," uviedla Bajánková. 

"Teraz, keď som začala otvárať túto tému, tak dávajú vyhlásenia. Nezdá sa vám to farizejské?"pýta sa Harabin. "Podľa názoru ministra spravodlivosti je potrebné zohľadniť aj to, či by ďalšie zmrazovanie platov sudcov neprekročilo limity ústavnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Súvisiace články