Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Slovensku chýbajú lieky. Niektoré firmy ich používajú na biznis
Zdielať na

Na Slovensku chýbajú lieky. Niektoré firmy ich používajú na biznis

ŽIlINA - V niektorých mestách na Slovensku existuje poradovník na lieky. O týchto problémoch hovorili lekárnici na svojom sobotnom stretnutí v Žiline. Vraj za to môže nedokonalá legislatíva. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že štát robí všetko preto, aby pacienti mali svoje lieky načas.

Lekárnici tvrdia, že výrobcovia dodávajú dostatok liekov na slovenský trh. No nie všetky sa k slovenským pacientom dostanú. "Je nedokonalá legislatíva, ktorá umožňuje distribútorom skupovať lieky priamo v lekárňach a následne ich vyvážať von," myslí si člen prezídia Slovenskej lekárnickej komory (SLEK) Tomislav Jurík.

"Sme oblasťou s veľmi nízkymi cenami liekov a tento fakt je atraktívny pre paralelných exportérov," myslí si člen prezídia SLEK Štefan Krchňák.

Na liekoch zarábajú...

Znamená to, že ten istý liek môže byť v Nemecku či Škandinávii niekoľkokrát drahší ako na Slovensku. Podľa lekárnikov existujú firmy, ktoré na tomto zarábajú. Čiže u nás lacno kúpia a vonku draho predajú.

Preto chýbajú pacientom, pre ktorých vraj ostanú už len menej účinné náhrady. "Buď máme poradovník buď na tie lieky, na ktoré evidujeme dvadsať tridsať receptov a dostávame po jednom, dvoch kusoch," hovorí Krchňák.

"Dnes je najväčší nedostatok hlavne na onkologické ochorenia, ale aj na kardiovaskulárne ochorenia. Chýbajú aj psychofarmaká," dodal Jurík.

Ministerstvo zdravotníctva všetko kontroluje

Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že tvrdo kontroluje firmy, ktoré vyvážajú lieky. Okamžite, ako nejaký liek chýba, vývoz obmedzí. "Sme ako prvá krajina vôbec v Európe, zaviedli legislatívu na zabránenie reexportov liekov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

"Radšej budeme tolerovať nejakú priemernú európsku cenu a dostatok liekov pre slovenských pacientov," dodal Krchňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy