Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ľudí z Kamenice nad Cirochou desí a obťažuje hluk
Zdielať na

Ľudí z Kamenice nad Cirochou desí a obťažuje hluk

KAMENICA NAD CIROCHOU / Psy sa pred výbuchmi schovávajú pod posteľ, rinčia aj sklá na oknách. Takto opisujú nadmerný hluk ľudia z okolia výcvikového priestoru Kamenica nad Cirochou (okr. Humenné). Podľa ich slov za posledné týždne sa na cvičisko presúvalo oveľa viac techniky ako zvyčajne. Ministerstvo obrany hovorí o plánovanom výcviku.

Ľudia o plánovanom cvičení vedia, no pri pohľade na množstvo techniky majú prinajmenšom čudný pocit. Tvrdia, že streľby, ktoré počujú v týchto dňoch sú iné, než na aké boli zvyknutí. "Sú silnejšie, ako boli predtým," jeden z miestnych obyvateľov.

Časté výcviky

Od pondelka prebieha aj na Valaškovciach, aj na Lešti plánované vojenské cvičenie, no vedenie rezortu zdôrazňuje, že výcviky sú a budú naďalej časté.

Ministerstvo ale poprelo, že by používali inú muníciu ako kedysi. "Okrem toho v Kamenici nad Cirochou cvičí viac vojakov aj z okolitých útvarov, čo môže byť dôvod, prečo majú občania pocit, že cvičenia sú intenzívnejšie. Inú muníciu však vojaci nepoužívajú," uviedol hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.

Ľudia majú strach

Psychologička si myslí, že to, ako sa ľudia na cvičenie vojakov pozerajú, môže ovplyvniť aj nestabilná situácia na Ukrajine. "Môžu to byť len myšlienky ľudí. Možno tu nie je žiadny súvis s tým, čo sa deje na Ukrajine. Práve z tohto pocitu neistoty a nevedomosti tu môže byť ten strach," hovorí psychologička Marta Botková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy