Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aké bezpečné sú naše školy?
Zdielať na

Aké bezpečné sú naše školy?

BRATISLAVA / Útoky v školách, ktoré sme donedávna poznali iba z Ameriky dorazili zjavne už aj do našich končín. Na rozdiel od Spojených štátov, kde prijali prísne opatrenia, u nás nie sú prijaté takmer žiadne. Preto útok, aký sa odohral v škole v susednom Česku sa môže kedykoľvek stať aj u nás.

Marec 2005. Myjava. Traja šiestaci si priniesli do školy asi 10 nožov. Chceli zabiť spolužiakov a učiteľku. Plánovali to vopred. Pred tragédiou ich uchránila duchaprítomnosť učiteľky, ktorá s deťmi v sekunde vybehla na chodbu.

Bezpečnostné kamery

"S vyjdením na chodbu som sa celá chvela a triasla. Nechcela som tomu uveriť," hovorí učiteľka. S mimoriadnou agresivitou v škole mali obrovské skúsenosti aj v Plaveckom Štvrtku na Záhorí. Tam zasa učiteľov a spolužiakov neustále napádala skupina neprispôsobivých a arogantných študentov.

Na slovenských školách sa v posledných rokoch v oblasti bezpečnosti nezmenilo vôbec nič. Najmodernejším výdobytkom sú jedine bezpečnostné kamery. "Ako boli zabezpečené ešte v minulom režime, nič sa nezmenilo, nič sa neurobilo," informuje bezpečnostný expert Juraj Zábojník.  

Uzamykateľná vrátnica

Na rozdiel od Spojených štátov, kde po opakujúcich sa útokoch zaviedli na mnohých školách prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú už dnes štandardom. V Amerike sú napríklad bežné kovy, ozbrojená SBS, ale aj vytipovaní problémoví žiaci a ich detailnejšia kontrola. O tom u nás zatiaľ môžeme iba snívať.

"Medzi tie najčastejšie patrí uzamykateľná vrátnica, kedy vrátnik vpúšťa a vypúšťa všetky návštevy z budovy," tvrdí hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenszighová. Český minister školstva sa už v súvislosti s tragédiou na strednej škole nechal počuť, že o zvýšenej bezpečnosti na školách je treba vážne uvažovať.

Deti majú všetko

"Je nutné zabezpečovať ochranu našich detí, aby sa podobný prípad už nikdy nezopakoval," povedal minister školstva ČR Marcel Chládek. U nás sa však žiadne projekty na zvýšenie školskej bezpečnosti nechystajú. Expert na bezpečnosť preto tvrdí, že aj u nás je podobný útok ako v susednom Česku iba otázkou času.

"Dostávajú sa medzi deti tvrdé drogy. Dostávajú sa tam ľahké drogy, zbrane. V podstate deti majú všetko," dodáva Zábojník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy