Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politici nám môžu sľúbiť čokoľvek, nikto im to nezakáže
Zdielať na

Politici nám môžu sľúbiť čokoľvek, nikto im to nezakáže

BRATISLAVA / Z billboardov nám pred komunálnymi voľbami usmievajúci sa politici sľubujú mnohé a môžu nám sľúbiť čokoľvek. Demokracia sa totiž spolieha na zdravý úsudok voličov, a tak žiaden orgán na Slovensku neskúma obsahovú stránku a sľuby politických reklám.

Široké úsmevy, nekonkrétne heslá ale aj celkom konkrétne sľuby. Tak vyzerajú kampane pred voľbami.

Musia byť ale sľuby politikov v kampaniach reálne? Nemusia. Ak chcú sľúbiť tisíceurové dôchodky, dopravu zadarmo či benzín za 50 centov, nikto im to nemôže zakázať. "Pokiaľ ide o obsah volebných plagátov, žiadna volebná komisia nemá v kompetencii sa týmto zaoberať a ani ministerstvo vnútra," potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

"Takýto druh reklamy podľa pravidiel Rada pre reklamu nemôže posudzovať," hovorí prezidentka Rady pre reklamu Zuzana Mistríková.

Etický kódex nechcú

Posúdenie reálnosti sľubov je tak iba na voličovi.

Problém, aby sa už na billboardoch neobjavovali absurdné alebo nesplniteľné sľuby, by mohol vyriešiť etický kódex. To by ale politici museli chcieť.

Paradox je, že politici prekypujú sľubmi napriek tomu, že dnes už nie sú jednoznačným receptom na víťazstvo ako v dobe, keď sa sľubovali dvojnásobné platy.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy