Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensku kraľujú igelitové tašky
Zdielať na

Slovensku kraľujú igelitové tašky

BRATISLAVA / Slovensku patrí primát v používaní jednorazových plastových tašiek. Prvenstvo si drží aj Kalifornia. Spočíva v tom, že sa ako prvý americký štát rozhodla tašky zakázať. Slovensko sa k Američanom pridať nechce. Ministerstvo životného prostredia má na obyvateľov pripravenú taktiku.

Plastové tašky sa na Slovensku pred pár rokmi rozdávali v obchodoch zadarmo. Rovnako tomu bolo aj v americkej Kalifornii. Rozhodli sa pre rázny krok rovnako ako Taliani v roku 2011 - zakázali plastové tašky.

Ako je známe, plasty sa ťažko rozkladajú a Kalifornia ich rieši ešte z čias osemdesiatych rokov. Zákaz igelitiek bude platiť od júla budúceho roku. Spoplatnenie igelitových aj papierových tašiek ich má motivovať ku kúpe plátených tašiek.

Krabice pred obchodom

Na Slovensku zostávame pri spoplatnení tašiek. Ministerstvo životného prostredia o úplnom zákaze ich používania neuvažuje. Rezort ale chce podporiť ľudí, aby viac recyklovali. Tí, ktorí budú recyklovať, budú platiť menej za komunálny odpad.

Pozrite si priloženú reportáž:

Problém s igelitkami riešili aj v susednom Rakúsku, kde majú napríklad pred jedným obchodným reťazcom krabice, aby si v nich ľudia odniesli tovar domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy