Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
SHMÚ varuje pred extrémnym teplom, vyhnite sa kolapsu
Zdielať na

SHMÚ varuje pred extrémnym teplom, vyhnite sa kolapsu

SLOVENSKO / Pekelným horúčavám nie je koniec. Šplhať sa budú ešte vyššie. Slovenský hydrometeorologický ústav na pondelok vydal druhý stupeň výstrahy pred extrémnym teplom.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na vysoké teploty v južných častiach Slovenska počas pondelka 21. júla. Výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami vydali pre osem okresov na juhozápade Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Južné oblasti

Teploty nad 34 stupňov Celzia očakávajú od 12:00 do 18:00 v Bratislave, Senci, Galante, Dunajskej Strede, Komárne, Nových Zámkoch, Šali a Leviciach. Výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami platia pre južné oblasti Trenčianskeho a Banskobystrického kraja.

SHMÚ varuje ľudí aj pred búrkami. Výstraha prvého stupňa od 12:00 do polnoci platí na celom Slovensku s výnimkou Košického kraja a východných oblastí Prešovského kraja.

Priame slnko

Horúčavy nás prirodzene  ťahajú k vode. Takéto osvieženie však môže končiť kolapsom. Najmä ak ste na priamom slnku v čase od 12:00 do 17:00 popoludní.

"Ľudia nedodržiavajú to, čo sa dennodenne v médiách vyskytuje, že majú byť v tieni, dodržiavať pitný režim, že sa majú natierať krémom a že majú byť opatrní," informuje záchranár Stanislav Kraček.

Kolapsy

Záchranári tak majú čo robiť. Na každodennom poriadku riešia kolapsy ako dôsledok nedodržiavania pitného režimu alebo prehriatia zo slnka.

Starší ľudia by podľa odporúčaní záchranárov nemali počas vychádzať z domu vôbec. Ak už, tak takto: "Mali by mať pokrývku hlavy, vzdušné oblečenie, mali by sa zdržiavať v tieni, keď sa rozhodnú ísť von a hlavne, opäť ten pitný režim dodržiavať," dodáva záchranár.

Predpoveď počasia

Po horúcich víkendových dňoch sa dnes síce črtá zmena, ale až v popoludňajších hodinách. Dovtedy k nám bude prúdiť ešte veľmi teplý pôvodom tropický vzduch. Jeho prúdenie sa zintenzívni pred príchodom navlneného frontálneho rozhrania.

Už noc bola extra teplá na západe krajiny, kde sme nemali teplotu nižšiu ako 20 °C, v Piešťanoch dokonca 23,7°C. Spať sa ako tak dalo len na východe, kde v noci bolo do 18°C.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

"Dnešok bude spočiatku slnečný, ale v priebehu dňa od západu postupne viac oblakov a večer už až zamračená obloha. Už okolo poludnia sa môžu objaviť prehánky, popoludní aj búrky, ktoré budú v západnej polovici početné, na východe ich bude menej," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Zrážky môžu byť aj výdatné a búrky spojené aj  s krupobitím.

Denná teplota 30 až 36, na severe okolo 28°C. Vietor od juhovýchodu do 20 km/h. Studený front sa naplno prejaví zajtra , zaprší, zaburáca a zníži teplotu.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy