Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V Krompachoch sa narodil valibuk, Martinko váži 6 kilogramov
Zdielať na

V Krompachoch sa narodil valibuk, Martinko váži 6 kilogramov

KROMPACHY / V krompašskej nemocnici majú za sebou raritný pôrod. Ten dokazuje, že čím ďalej tým viac sa rodia väčšie deti. Na tamojšej sále sa ozval plač takmer šesťkilogramového Martinka. Je to bezkonkurenčne najväčšie novorodeniatko, ktoré sa u nich narodilo. A to, že sa chlapček výrazne vymyká priemeru, potvrdzujú aj štatistiky.

Martinova váha je 5,9 kilogramu a dĺžka je 57 centimetrov. "Necítila som, že bude veľký, ale bolo to ťažké, pretože mi už bolo ťažko aj chodiť v poslednej dobe," hovorí chlapcova matka Martina.

"Deti s takouto pôrodnou hmotnosťou sa rodia raz za niekoľko rokov alebo desaťročí," uviedla primárka novorodeneckého oddelenia Mária Bartošová.

Má to v génoch

Martin prišiel na svet cisárskym rezom. Pri jeho veľkosti veľmi na výber nebolo. Martina sa aspoň nemusí báť, že jej syn nebude dostatočne jesť. V súčasnosti ho najviac baví kŕmenie a spánok.

Malý junák je už piatym dieťaťom Tomečkových. Ani jedno sa nenarodilo s nižšou hmotnosťou ako štyri kilogramy. Rodičia to majú zrejme v génoch.

"Klasická starostlivosť, popôrodná adaptácia sa sleduje počas jednej až dvoch hodín a potom je dieťatko pri matke," uviedla Bartošová.

2005: ťažké dvojičky

Martinova váha prekvapuje väčšinu ľudí. Nie je ale najťažším dieťaťom na Slovensku. V roku 2005 sa narodili dvojičky, jedno z bábätiek malo sedem kilogramov. "Určite je to nadpriemerná hmotnosť. Za rok 2013 sme zaznamenali priemernú hmotnosť narodeného dieťaťa 3 247 gramov," uviedol hovorca štatistického úradu Marián Jánošík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy