Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zákaz vývozu vody zakotvíme v ústave, odkazuje Fico
Zdielať na

Zákaz vývozu vody zakotvíme v ústave, odkazuje Fico

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico chce zakotviť vývoz vody v ústave. Výnimku podľa neho budú mať len humanitárne situácie. Poslanci majú na pláne rokovanie o kontroverznom vodnom zákone.

Zákonodarcovia budú rokovať  o vodnom zákone. Poslanci chcú zaviesť pravidlo, že preprava a vývoz vody mimo územia Slovenska bude podliehať povoleniu štátu. Novela stanovuje aj lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé rozdeľovanie vody.

Opoziční zákonodarcovia vláde vyčítali, že návrh otvára priestor na privatizáciu obchodu s vodou do zahraničia za nejasných podmienok. Štát sa pritom vzdá kontroly nad touto strategickou surovinou. Ministra životného prostredia Petra Žigu opozícia vyzvala, aby novelu stiahol z rokovania parlamentu a prepracoval.

"Smeru ide o vývoz vody, nie o jeho zákaz. Hrá s občanmi neúprimnú a falošnú hru," vyjadril názor predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Dodal, že vláda Roberta Fica sa pri zámere umožniť na základe povoleniek vyvážať vodu zo Slovenska rôznym špekulantom dostala pod silný tlak verejnosti aj opozície. Preto vláda oznámila, že plánuje novelizovať ústavu.

"Ústava nie je trhací kalendár," dopĺňa predseda Most-Híd Béla Bugár. To isté si myslí aj bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Fico sa vyjadril

"Vláda plánuje novelizovať ústavu s cieľom zákazu vývozu pitnej, minerálnej a geotermálnej vody za hranice Slovenska," uviedol premiér Robert Fico spolu s ministrom životného prostredia Petrom Žigom.

Výnimky budú podľa Fica možné len v prípade extrémnych humanitárnych situácii. Novelizácia sa má týkať článku 4 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý sa zaoberá nerastným bohatstvom. Voda sa stane strategickou surovinou. 

Prvýkrát sa vláda seriózne zaoberá ochranou prírodných zdrojov. Premiér dúfa, že sa po schválení novely skončí akákoľvek polemika o zámeroch vodu vyvážať. Zároveň vyzval opozíciu, aby pripravovanú novelu ústavy podporila.

Zákazu má podliehať vývoz vody potrubím a cisternami, nie vývoz balených vôd. Ministerstvo životného prostredia v novele zákona označuje vodu za strategickú surovinu a navrhuje, aby akýkoľvek vývoz minerálnej alebo pitnej vody z územia Slovenska podliehal povoleniu vlády. V súčasnosti je totiž podľa ministerstva možný vývoz vody bez povolenia. 

"Na Slovensku je najväčšou zásobárňou Podunajská nížina, ktorá aj napriek nedostatku zrážok, zavlažuje naše územie. Z dlhodobého hľadiska môže pokryť obdobia, keď bude nedostatok zrážok. Ak ju ale budeme vyvážať, môže na Slovensku chýbať," ozrejmila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Novela je zbytočná

K novele zákona o vývoze vody sa vyjadrilo i KDH. "Po tom, čo sa spustila kritika opozície a slovenskej verejnosti, sa Robert Fico zľakol a začína cúvať," konštatoval poslanec Peter Muránsky. "Plnú zodpovednosť za tento zlý zákon nesie strana Smer-SD."

"Nie je potrebné vymýšľať žiadne ústavné zákony. Stačí, aby minister Žiga prerobil návrh zákona o vode, o ktorom sa práve rokuje v pléne tak, aby neexistovala možnosť vyvážať vodu do zahraničia," povedal Muránsky.

Hnutie kritizuje aj myšlienku označiť vodu ako strategickú surovinu. "Prípadná definícia vody by mala byť kategorizovaná na podzemnú vodu a vodné toky, pričom by bolo vhodné zadefinovať vodu ako jednu zo základných zložiek životného prostredia," povedal expert KDH na problematiku životného prostredia Peter Stanko.

Poslanec Hraško tvrdí, že vláda ukradla vzduch, slnko a chce aj vodu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy