Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Úrady pouličným umelcom neprajú
Zdielať na

Úrady pouličným umelcom neprajú

BRATISLAVA / Pouliční umelci, či už sú to hudobníci, výtvarníci alebo napríklad mímovia, môžu spolu vytvárať svojskú atmosféru mesta. Nie všade sú ale rovnako vítaní. Nový celosvetový prieskum medzi pouličnými umelcami nevrhá dobré svetlo na hlavné mesto Slovenska.

"Veľmi diplomaticky by sme povedali, že nebola hodnotená priaznivo, respektíve ako miesto, ktoré odrádza buskerov," povedala zástupkyňa Busking project Jana Kluková.

Pokuta

Buskeri, teda ľudia vystupujúci na uliciach, opisovali svoje osobné zážitky. V Mexico city sa za pouličné muzicírovanie môžete dostať aj do väzenia u nás, ak nemáte povolenie, vám hrozí maximálne pokuta.

"Pokiaľ toto povolenie nemá a hrá na gitare, na husliach, ale teda robí sochy, dopúšťa sa priestupku a za ten je mu možné uložiť na mieste blokovú pokutu do výšky 33 eur," tvrdí hovorca mestskej polície Peter Pleva.

Vybavené do týždňa

Busking a žobranie nie je to isté. Busking nevyvíja žiaden emocionálny nátlak na odmenu. Busking je o radosti, že ja niečo viem a vy sa tešíte z toho, že sa na to môžete pozerať.

Magistrát tvrdí, že pouliční umelci sú vítaní, za istých podmienok. "Získanie povolenia na dlhšie obdobie môže trvať približne týždeň, pokiaľ vám ide o jednorázové vystupovanie v priebehu jedného dňa, tak to sa dá vyriešiť okamžite," povedal hovorca magistrátu Stanislav Ščepán.

Pouličné vystupovanie má všade svoje pravidlá a tak sa nemôžete len tak postaviť na roh ulice a predviesť mestu, čo dokážete. Hudobník Martin Valihora si už  hranie na ulici vyskúšal. Skúsenosť má aj z metra v New Yorku. "Hral som tam asi 10-15 minút, po chvíli ma vyhodili policajti. Ale už aj za tých 10 minút som si zarobil na večeru," hovorí.

Súvisiace články