Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Čaplovič klepne riaditeľom po prstoch. Dvakrát a dosť!
Zdielať na

Čaplovič klepne riaditeľom po prstoch. Dvakrát a dosť!

BRATISLAVA / Úradujúci minister Dušan Čaplovič sa pravdepodobne plánuje zbaviť starých riaditeľov základných, stredných a vysokých škôl. Uvažuje nad zmenou, že riaditeľmi by sa mohli stať maximálne na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

V súčasnosti sa riaditeľ školy volí na päť rokov. Ak ho zvolí rada opakovane, na riaditeľskej stoličke môže stráviť aj celý život.

Maximálne desať rokov

Rezort školstva ale plánuje zmenu. Minister Dušan Čaplovič chce, aby riaditeľ mohol vykonávať svoju funkciu maximálne desať rokov. Teda dve po sebe idúce obdobia.

"Dekan môže byť len dve funkčné obdobia, rovnako ako rektor môže byť tiež také isté obdobie," ozrejmil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Podľa odborníkov je to preto, že tí funkčne starší môžu po istej dobe vyhorieť a ťažko prichádzajú s novými postupmi a nápadmi.

Ťažké nahradiť

Podľa odborárov na Slovensku sú obce, kde je riaditeľ vo svojej funkcii aj niekoľko desiatok rokov a ťažko by sa za neho hľadala náhrada.

"Máme riaditeľov, ktorí majú aj dvadsaťročné funkčné obdobie a je otázne, lebo niektorí sú fakt vynikajúci a niektorí možnože už majú vyhorený syndróm," vysvetlil šéf školských odborárov Pavel Ondrek.

Jednotní nie sú ani učitelia. Podľa Slovenskej komory učiteľov sú mnohí za, ale aj proti. Očakáva búrlivú diskusia o tom, či tento návrh pôjde ďalej.

"Veľmi často sú dosadení politicky, je tam nejaké rodinkárstvo, sú tam rôzne väzby a často ten riaditeľ nadobudne takú istotu, že sa začne správať ako nejaký pán," dodal Vladimír Crmoman z komory učiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy