Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Policajti vymenia zbrane, vnútro nakúpi nové pištole
Zdielať na

Policajti vymenia zbrane, vnútro nakúpi nové pištole

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra chce tento rok zadovážiť nové zbrane pre policajtov. Rezort plánuje kúpiť približne 25 tisíc kusov pištolí. Pripravuje tender na nové náboje.

"Verejné obstarávanie na prezbrojenie plánujeme vyhlásiť ešte v tomto roku, dokončujeme technickú špecifikáciu pre policajné zložky v bežnom výkone služby a pre špeciálne zložky," uviedol tlačový odbor rezortu.

Ministerstvo sa rozhodlo prejsť na jednotný kaliber, čo má priniesť zníženie nákladov. Vyriešiť sa má aj nekompatibilita, ktorá vzniká pri dozbrojovaní policajtov.

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic inováciu zbraní víta. "Polícia má zastaralú techniku. Niektoré pištole majú aj dvadsať rokov, preto nákup nových zbraní považujem za správny krok," uviedol pre noviny.sk Lipšic.

Špeciálny výcvik

"Pištoľ CZ vz. 82 sa už nevyrába," poznamenal rezort. Väčšina policajtov používa momentálne zbrane kalibru 9 mm Makarov (vz. 82). Do výkonu služby ho zaviedli ešte v roku 1992. "Postupne chceme tento kaliber nahradiť kalibrom 9 mm Luger," hovorí rezort.

Rezort vnútra pripravuje aj tender na náboje v približnej hodnote 3,5 milióna eur. "V tomto prípade obstarávame náboje potrebné pre výcvik policajtov," vysvetlilo ministerstvo.

Z predbežného oznámenia zverejneného v obstarávacom vestníku vyplýva, že budú kupovať náboje rôznych kalibrov, napríklad .223 Remington, .300 Win, .50 BMG a tiež spomínaný kaliber 9 mm Luger.

Súvisiace články