Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Urán sa u nás ťažiť nebude
Zdielať na

Urán sa u nás ťažiť nebude

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Vláda na zasadnutí schválila návrh novely geologického zákona z dielne Ministerstva životného prostredia SR, ktorý zakazuje ťažbu rádioaktívnych látok na území Slovenska.

Vlna nevôle

Výnimky zo zákazu majú byť možné len vtedy, ak ťažbu v referende schvália obyvatelia miest alebo obcí, v katastri ktorých sa ložiská rádioaktívnych látok nachádzajú. Ťažiarske firmy budú musieť po ukončení geologického prieskumu požiadať dotknuté mestá a obce o vypísanie miestneho referenda o ťažbe. V prípade pozitívneho výsledku môžu žiadať od banského úradu povolenie ťažiť.

Ťažba rádioaktívnych látok momentálne najviac rezonuje v prípade uránového ložiska v Jahodnej pri Košiciach. Od roku 2005 tam vykonávala prieskum spoločnosť Ludovika Energy, dcérska firma kanadskej spoločnosti European Uranium Resource.

Masívne protesty

V apríli tohto roka sa spoločnosť dohodla na akvizícii tohto projektu s austrálskou spoločnosťou Forte energy. Povolenie na prieskum lokality platí do apríla 2015. V Košiciach a okolitých obciach sa od začiatku prieskumu zdvihla proti projektu vlna nevôle, protestovali ochranárske organizácie aj občianske združenia.

Ministerstvo pri návrhu argumentuje práve posilnením priamej demokracie pri spravovaní samosprávnych záležitostí obyvateľmi miest a obcí. Zároveň má vyriešiť spory o ťažbu uránu, ktoré podľa ministra životného prostredia Petra Žigu traumatizujú slovenskú spoločnosť. Minister navrhuje, aby sa parlament návrhom novely zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

"Predpokladám, že na budúci týždeň by návrh novely mohol byť zaradený na rokovanie národnej rady a zároveň aj schválený,"
povedal minister životného prostredia Peter Žiga. "Účinnosť tohto zákona by mohla byť od 15. júna po podpise pánom prezidentom," dodal.

Čistý populizmus

Manažér spoločnosti Ludovika Energy Boris Bartalský upozornil, že existuje platná legislatíva, podľa ktorej obce a susediace obce majú pravo veta pri povoľovaní.

"Ak vidia politici problém v ťažbe bez toho, že si počkajú na odpoveď, napríklad v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie, či sa dá ťažba realizovať bez zásahov do krajiny, bez rizík pre životné prostredie, je to čistý populizmus," uviedol.

Slovensko na druhom mieste

Na Slovensku v súčasnosti podľa neho nie je žiaden projekt tak ďaleko, aby sa v blízkej budúcnosti žiadalo o povolenie na ťažbu uránu. Na našom území sú dve registrované ložiská uránu. Ide o ložisko Kurišková a Novoveská Huta.

Tie sú podľa Ludovika Energy v štádiu geologického prieskumu a zatiaľ nebola ani na jednom vypracovaná štúdia uskutočniteľnosti. "Je smutné, že v čase, keď sme po prvej etape geologického prieskumu poukázali na význam potenciálneho energetického zdroja pre Slovensko na desiatky rokov, sa poslanci a minister životného prostredia viac venujú zákazu než otázke zvýšenia bezpečnosť dodávky jadrového paliva využitím vlastnej suroviny," dodal Bartalský.

Slovensko je na druhom mieste vo výrobe elektriny z jadra medzi krajinami OECD. Máme druhú najväčšiu spotrebu uránu potrebného na výrobu paliva. "A táto krajina si bombastickým, populistickým spôsobom zakáže ťažiť urán," konštatoval Bartalský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy