Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hranica s Ukrajinou je bezpečná, potvrdil minister Glváč
Zdielať na

Hranica s Ukrajinou je bezpečná, potvrdil minister Glváč

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Minister obrany Martin Glváč predpokladá, že počas návštevy generálneho tajomníka NATO Anders Fogh Rasmussena na Slovensku sa bude hovoriť aj o možnosti rozmiestnenia jednotiek aliancie vo východnej Európe.

Nutné opatrenia

Slovensko zatiaľ pri opatreniach krízy na Ukrajine spolupracuje predovšetkým s krajinami Vyšehradskej štvorky. Minister Glváčk poznamenal, že Poľsko z hľadiska svojej histórie a svojich skúseností sa musí správať trochu inak ako Slovensko.

Poukázal na pravidelné situačné správy, ktoré dáva Bezpečnostnej rade SR minister vnútra Robert Kaliňák. "Naša hranica s Ukrajinou je pokojná a robíme všetky opatrenia, aby ľudia na Slovensku boli spokojní – aby bola naša hranica bezpečná a strážená," dodal Glváč.

Rozmiestnenie síl

Vrchný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove už avizoval, že Severoatlantická aliancia bude musieť zvážiť trvalé rozmiestnenie svojich jednotiek vo východnej Európe v reakcii na zvyšujúce sa napätie medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ešte pred septembrovým summitom aliancie by sa touto otázkou mali zaoberať vojenskí velitelia, ministri obrany ako aj šéfovia diplomacií členských krajín. "Musíme zhodnotiť našu pripravenosť a následne aj rozmiestnenie síl, ktoré by boli schopné reagovať na novú situáciu, akú sme videli na Kryme a teraz aj na východnej Ukrajine," vyhlásil v utorok generál.

Medzinárodné cvičenie

Breedlove zdôraznil, že všetky kroky, ktoré NATO podniká, sú zamerané na podporu východných členov a partnerov aliancie. "Ide o podporu našich spojencov, nie o provokáciu Ruska," povedal s tým, že všetky opatrenia majú obranný charakter.

Glváč hovorí, že táto téma je predmetom rokovaní vojenských expertov, diplomatov aj Severoatlantickej aliancie. "Určite aj o týždeň, keď tu bude generálny tajomník Aliancie Rasmussen, to bude predmetom rokovaní," pripustil slovenský šéf rezortu obrany a dodal, že teraz by o konkrétnych opatreniach zatiaľ nechce hovoriť. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen pricestuje na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska 14. mája.

Podľa Glváča sa na Slovensku chystajú medzinárodné vojenské cvičenia, ktoré sú dlhodobo plánované. Tento rok je to napríklad veľké medzinárodné cvičenie vzdušných síl NATO. "Cvičenie NATO sa niekedy pripravuje rok. Samozrejme, pri takýchto mimoriadnych udalostiach môžu (cvičenia) byť. Ale naozaj na to treba plánovačov, konsenzus a presné zameranie," povedal Glváč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy