Polojasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Rána budúceho týždňa budú mrazivé, varujú meteorológovia
Zdielať na

Rána budúceho týždňa budú mrazivé, varujú meteorológovia

BRATISLAVA / Ešte v piatok sme sa tešili z pekného a najmä teplého májového dňa, keď sme v Dudinciach mali až letný deň a už sa musíme pripraviť na zmenu. Počasie na našom území začína ovplyvňovať výrazný studený front. Prinesie k nám nielen početné zrážky, silný vietor, ale najmä studený vzduch, ktorý výrazne zníži najmä nočné teploty.

Búrky, krúpy

Sobota bude oblačná až zamračená a na mnohých miestach bude pršať, budú časté prehánky, v popoludňajších hodinách sa objavia aj búrky, ojedinele aj s krúpami a vyššími zrážkovými úhrnmi.

Rozfúka sa, vietor od severu až severovýchodu bude najskôr na západe mať v nárazoch až okolo 55 km/h, popoludní sa rozfúka aj na východe, tiež v nárazoch okolo 55 km/h. 

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

"Denná teplota bude citeľne nižšia ako v uplynulých dňoch. Dnes od 17 do 22 C°, pričom teplota na hodnote 20°C bude najmä  na juhu stredného a východného Slovenska," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Na severozápade však bude studený vzduch cítiť najviac, na Kysuciach, Orave, ale aj v okolí Považskej Bystrice, Trenčína bude sobotné maximum len od 12 do 17°C. Samozrejme, silný vietor bude ešte zvýrazňovať pocit chladu.

Nedeľa má byť krajšia

V nedeľu nám predsa len počasie ukáže svoju prívetivejšiu tvár. Cez deň sa bude oblačnosť postupne zmenšovať, až veľká oblačnosť bude ešte prevažovať na severe a východe krajiny, kde sa ešte miestami objavia prehánky . Západ krajiny už bude slnečný.

Veterno však bude na celom našom území a vietor bude ešte silnejší. "Zafúka od severu do 35 km/h, ale v nárazoch miestami až okolo 65-70 km/h.  Najvyššia denná teplota bude od 12 do 17°C, na severe od 8 do 12°C," tvrdí Jarošová.

Nový pracovný týždeň začneme s poriadne čerstvými ránami.  Vyjasnená obloha, utíšenie vetra poskytnú ideálne podmienky na nočné vyžarovanie a pokles teploty nad ránom na hodnoty 6 až 0°C, pričom na severe a v dolinách a kotlinách nám teplomer ukáže až do -3°C.

Výrazné rozdiely

"Upozorňujem, že aj v nížinách krajiny sa objavia prízemné mrazíky! Takto studeno bude nielen v pondelok , ale aj v utorok a stredu.  Budú výrazné rozdiely medzi ránom a popoludním, čo sa teploty týka," povedala meteorologička. Denná teplota bude rásť  , v pondelok  na 12 až 19°C, v utorok na 15 až 22, v stredu na 17 až 24°C.  

Začal sa snáď najfarebnejší a najvoňavejší mesiac v roku. Aj keď nám máj dokáže zdvihnúť dennú teplotu už až nad tropických 30°C, stále sa však treba mať na pozore pred vpádmi studeného vzduchu od severu-severozápadu.

Zmrznutí muži

Zmrznutí muži, ktorí sú hrozbou pre záhradkárov, stále ešte môžu zaúčinkovať a poškodiť plodiny v záhradách aj v druhej polovici mesiaca. Venujte preto pozornosť predpovediam počasia a v prípade hrozby poklesu nočnej teploty na hodnotu 5-8°C v nížinách radšej urobte opatrenia pred poškodením plodín. Aj silný vietor dokáže poškodiť rastlinu, ktorá je potom slabšia a aj horšie odoláva prípadným škodcom.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy