Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Krupobitie na juhozápade. Pripravte sa naňho aj nasledujúce dni
Zdielať na

Krupobitie na juhozápade. Pripravte sa naňho aj nasledujúce dni

BRATISLAVA / Padajúce krúpy s veľkosťou možno 10-centoviek v pondelok prekvapili viacerých obyvateľov juhozápadného Slovenska. A podľa meteorológov nás podobný scenár s krupobitím čaká aj v nasledujúcich dňoch.

Špecifické atmosferické podmienky

Zábery, ktoré vám ponúkame v priloženom videu nám v pondelok krátko popoludní poslal divák z Dolnej Krupej v okrese Trnava. Ľadové krúpy padali aj v centre Bratislavy...

"Krúpy sú vzácny jav. Ono vždy je to len lokálne. Vznikajú počas búrky, ale len v jednom z oblakov a sú tam veľmi špecifické atmosferické podmienky," opisuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

16 až 24 stupňov

Padajúce krúpy, tak ako dážď, nám ale meteorológovia dopredu predpovedať nevedia. "Nie, nevieme to niekoľko dní dopredu. Vieme to len v ten deň, ale aj to musíme akoby ten oblak presvietiť. Ale už z praxe vieme, že ak sú búrky istej intenzity, pravdepodobnosť krupobitia tam je," dodáva Jarošová.

S veľkou pravdepodobnosťou sa krúpom nevyhneme aj v nasledujúcich dňoch. "Počasie aké bolo v pondelok, bude prevládať aj v utorok, aj v stredu, dokonca sa k tomu pridá aj silnejší vietor. Ale teploty budú od 16 do 24 stupňov," tvrdí meteorologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy