Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prefarbený parlament alebo politické zmeny a prestupy za 2 roky
Zdielať na

Prefarbený parlament alebo politické zmeny a prestupy za 2 roky

BRATISLAVA / Slovenská politická scéna sa za dva roky od ostatných parlamentných volieb výrazne zmenila. Presnejšie povedané, jej stredopravá časť. Najnovšie pribudla strana Radoslava Procházku. Keďže bežný človek už môže mať chaos v novozaložených stranách, či v prestupoch politikov z jednej strany do druhej, urobili sme akýsi inventár zmien.

Smetisko bolo malé

Prvá zmena prišla už krátko po parlamentných voľbách 2012. Daniel Lipšic, ktorý v nich získal najviac prednostných krúžkov zo všetkých KDH-kov, toto hnutie opustil. Aj s poslankyňou Janou Žitňanskou a inými členmi KDH založili stranu Nová väčšina.

"Chceme urobiť všetko pre to, aby sa pravica zmenila," povedala Jana Žitňanská. Mnohí si vtedy želali, aby sa k nim pridal aj Radoslav Procházka, ktorý neskôr tiež odišiel z KDH. Jedno smetisko však asi pre dvoch výrazných kohútov bolo malé. Pred rokom však k Nove pribudli odídenci z liberálnej SaS - teda Kollár, Krajcer a spol.

Neschopnosť rozhodovania

"Naša predstava o politike je skôr o schopnosti sa dohodnúť, aby ste mohli presadiť to, čo navrhujete," hovorí Krajcer. Kvasenie bolo a je aj v kedysi najdôležitejšej vládnej strane SDKÚ. Po výprasku vo voľbách 2012 vystriedal Dzurindu v predsedníckom kresle Frešo, a nie Lucia Žitňanská, hoci získala výrazne viac krúžkov.

V decembri 2013 napokon s Vášáryovou a Beblavým modrých opustili, keďže im toho prekážalo už dosť veľa. "Neschopnosť rozhodovania, strata obsahu," vymenováva Lucia Žitňanská.

Procházkova Sieť

Žitňanská napokon posilnila Most, z ktorého však odchádza Hrnčiar. Ten sa spolu s Beblavým pridal k Procházkovi a založili novú stranu nazvanú Sieť. VIAC TU. Povzbudením pre Procházku bolo vyše 400-tisíc hlasov v prezidentských voľbách.

Takéto usporiadanie nemusí byť konečné. Už o necelý mesiac budú eurovoľby a ak v nich niektoré strany výrazne prepadnú, opäť to môže vyvolať nové zmeny a ďalšie preskupovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy