Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Gašparovič: Potrebujeme mať na čele štátu skúseného človeka
Zdielať na

Gašparovič: Potrebujeme mať na čele štátu skúseného človeka

BRATISLAVA / Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič požiadal v liste RTVS o vysielací čas k prezidentským voľbám. Chcel spraviť vyhlásenie. Televízia však prezidenta upozornila, aby svojimi slovami nenadržiaval žiadnemu z kandidátov. Prezident podmienky prijal a po vzájomnej dohode televízia zo záznamu odvysielala jeho príhovor.

Požiadal o vyhlásenie

Oficiálny list z kancelárie prezidenta dostal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v pondelok 24. marca popoludní. Televízia však prezidenta upozornila na niekoľko závažných detailov, napríklad na dikciu zákona o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky, o ľudovom hlasovaní, či o jeho odvolaní.  

Podľa zákona sú počas kampane zakázané relácie, s výnimkou spravodajských a publicistických, ktoré sú venované kampani a mohli by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidáta. Vystúpenie a obsah posolstva prezidenta teda nemohol byť spojený s propagáciou konkrétneho prezidentského kandidáta. Prezident Gašparovič s týmito podmienkami súhlasil, a tak mu televízia vytvorila priestor na vyhlásenie. 

Uctievanie tradičných hodnôt

Nový slovenský prezident by mal byť podľa Ivana Gašparoviča skúsený človek, ktorý bude komplexne pripravený na to, aby bol politickým lídrom a prezidentom pre celé Slovensko a vážnym partnerom pre zahraničie.

"Medzinárodné dianie prináša a bude aj naďalej prinášať závažné bezpečnostné problémy. Prezident ako hlavný veliteľ ozbrojených síl musí zaujímať zásadné stanoviská k otázkam spoločnej obrany v kruhu krajín združených v Severoatlantickej aliancii," povedal prezident. Na čele štátu podľa jeho slov potrebujeme človeka, ktorý nás v nepokojných časoch dokáže zomknúť a pomôže oprieť sa o tradičné hodnoty - rodinu, prácu, vieru. Nová hlava štátu by sa tiež podľa Gašparoviča mala hlásiť k uvedomelému slovenskému vlastenectvu.

Vyzýva k volebným urnám

Prezident v príhovore vyzval Slovákov, aby neostali doma a v sobotu išli k volebným urnám. sť voliť nie je povinnosť, aj keď mnohí občania ju v morálnej rovine tak vnímajú. Ja im rozumiem. Správne vychádzajú z toho, že voliť - znamená aktívne sa podieľať na správe vecí verejných a oni sa na tejto správe chcú zúčastniť. Nevoliť – znamená dobrovoľne sa tejto možnosti zbaviť, dodal Gašparovič.

Hlava štátu tiež v príhovore zdôraznila, že prezident môže ovplyvňovať politickú atmosféru v krajine. "Podieľa sa na zmene spoločenskej reality. Jeho ambíciou musí byť tlmiť politické konflikty, zmierovať názorové protiklady politických subjektov. Napomáhať dosiahnuť prijateľnú úroveň spolupráce a udržať pokojnú atmosféru v spoločnosti," doplnil.

Nový prezident už čoskoro

Nástupcu Ivana Gašparoviča si Slováci zvolia už v sobotu 29. marca. S blížiacim sa dátumom druhého kola prezidentských volieb začína byť situácia medzi dvoma kandidátmi poriadne vyostrená. Robert Fico aj Andrej tak využili poslednú možnú tlačovú besedu a prihovorili sa voličom. Viac si pozrite v nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy