Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Cestovanie v čase? Pozrite sa na top povolania minulého storočia
Zdielať na

Cestovanie v čase? Pozrite sa na top povolania minulého storočia

BRATISLAVA / Čo chceš robiť, keď vyrastieš? Otázka, ktorú dostáva v istom veku každý. Odpoveď sa však rokmi mení.

Zabávač v továrni?! To čo je? 

Pred sto rokmi by určite žiadne dieťa nepovedalo, že keď bude veľký, chce byť programátor. Dnes je to jedn z vyhľadávaných povolaní. Avšak kam sa podeli povolania minulosti?

V knihe Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka sa napríklad spomína povolanie zabávač robotníkov v továrni. Povolanie, ktoré bolo kedysi bežné a dnes sa o nich dozvieme už len z dobových kníh, filmov či fotografií. Takých by sa však našlo omnoho viac.

Ľudí vymenili stroje

V posledných, približne 10, rokoch veľmi ovládli pracovný trh technológie výroby, ktoré vyvolávajú zmeny v konkrétnych povolaniach. V mnohých prípadoch boli ľudia nahradení technikou a strojmi.

V minulosti si ľudia na každodenný chlieb zarábali aj povolaniami ako budiči robotníkov pred šichtou, zapaľovači pouličných lámp či spojovatelia v telefónnej ústrední. Kedysi podomoví predavači robili to, čo dnes moderní ľudia vyriešia pár klikmi na internete.

"Predavači navštevovali ľudí priamo v bytoch s rôznym drobnejším tovarom ako kozmetika, bižutéria, pomôcky do domácnosti," doplnil riaditeľ múzea obchodu Marcel Juck. Mnohé zo zamestnaní sú už len hudbou dávnych čias.

Mliekarov nahradili hypermarkety

Kým herne zaplavili plne automatizované kolkové dráhy, bolo úplne legitímnym zamestnaním zbieranie a znovupostavenie kolkových figurín. V časoch, keď chladnička nebola súčasťou každej domácnosti, skôr výsadou bohatých, sa však chladilo tiež.

Avšak vtedy nasadzovali svoj život ľadorezači, ktorí priamo zo zamrznutých riek nosili ľad. "Ukladal sa v ľadových jamách, ktoré sa dokonca na svahu hradného kopca na Zuckermandli zachovali. Prekryl sa len slamou a vydržal tam celý rok," vysvetlil riaditeľ.

V dnešnej dobe mliekarov v mestách nahradili hypermarkety. Tam si však po to mlieko musíte zájsť sami. "Tento technologický pokrok sa aj teraz prejavuje v tom, že vytvára relatívne málo lepšie platených miest. Avšak masovo sa vytvárajú miesta, ktoré sú menej náročné na technologickú kvalifikáciu a tým aj menej platených," opísal riaditeľ Ekonomického ústavu SAV Milan Šikula. 

Schopnosť učiť sa, nie množstvo naučeného

Technológie zabíjajú pracovné miesta a kvôli ich pokroku prichádzajú ľudia o prácu. Tak to bolo a je dodnes. Ešte pred niekoľkými dňami na parkovisku obsluhoval vodičov pracovník, dnes ho vymenil platobný terminál.

Podľa ekonómov je kľúčové, aby sa celý vzdelávací systém zmenil. Sústrediť by sme sa mali najmä na schopnosť učiť sa, nie na množstvo naučeného. "Tento vývoj bude pokračovať. Dnes si ani len nedokážeme predstaviť, aké nové možnosti sa ešte objavia," uzavrel Šikula.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy