Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza výrub lesa na Kolibe pokračuje. Plochy budú zalesnené
Zdielať na

Kauza výrub lesa na Kolibe pokračuje. Plochy budú zalesnené

BRATISLAVA / Kauza nezákonného výrubu na bratislavskej Kolibe konečne naberá pozitívny smer. Masovo vyklčované pozemky budú čoskoro opäť lesné. Rezort pôdohospodárstva totiž falošné rozhodnutia už neexistujúceho lesného úradu o ich zmene na ostatnú plochu zrušil.

Výrub na Kolibe

Stanovisko ministerstva je jednoznačné: Ostatné plochy sa musia opätovne vrátiť na les. Ak sa predsavzatia ministerstva naplnia, majiteľov 3-hektárových pozemkov čaká ďalšia povinnosť. Budú musieť svoje pozemky uviesť do pôvodného stavu, teda ich zalesniť.

Kauza trvá už 3 mesiace

Od prevalenia tejto kauzy už ubehli tri mesiace. Počas toho obdobia polícia s prokuratúrou začali už dve trestné stíhania. Viac TU. Najviac sa zneužívanie právomoci verejného činiteľa sa dotkne najmä bývalého prednostu Lesného úradu Jána Horvátha. Informácie o trestných stíhaniach TU.

"Dôkazom je počet tých pňov, ale aj ich kvalita a rôzne veľkosti," uviedol Róbert Kaliňák, Minister vnútra Slovenskej republiky.

Porušovanie ochrany rastlín a živočíchov

Zo zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov bude pravdepodobne obvinený majiteľ vyklčovaných pozemkov. "Máme problém ešte s prístupom do jednej časti," priznal minister.

Škoda napáchaná na lesoch práve výrubom sa už vyšplhala až na 550 tisíc eur. Páchateľmi sú údajne traja majitelia pozemkov. Rovnako vinný je aj šéf už neexistujúceho Lesného úradu. Za jeho rozhodnutia mu hrozí trest odňatia slobody na 2 roky, ostatní páchatelia môžu dostať až 8 rokov väzenia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy