Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Málo žien v politike. Naposledy rozvírila vody Radičová
Zdielať na

Málo žien v politike. Naposledy rozvírila vody Radičová

BRATISLAVA / Prezidentské voľby opäť potvrdili, že len málo zo slovenských žien sa chce angažovať vo vrcholovej politike. Medzi 14-mi prezidentskými kandidátmi je len jediná žena - Helena Mezenská. Výraznejšiu stopu doteraz zanechala len bývalá premiérka Iveta Radičová. Aj tú však pomery v politike znechutili natoľko, že sa z nej dobrovoľne stiahla...

Radičová verila v úspech

Pred piatimi rokmi postúpila Iveta Radičová do finále prezidentského súboja, kde tesne zaostala za Ivanom Gašparovičom. Keď si však o rok neskôr sadala na premiérsku stoličku, tak dúfala, že to v koaličnom tíme plnom mužov utiahne. "Dopredu nikto nie je prorokom, ale ja pevne verím, že nejde ani tak o utiahnutie ako o normálnu, štandardnú spoluprácu," povedala vtedy Radičová. 

V Európe sa ženy dlhodobo presadzujú v najvyšších i politických funkciách najmä na protestantskom prostredí. Dcéra evanjelického farára Angela Merkel je najmocnejšou političkou súčasnosti a keď bola na návšteve Slovenska lotyšská hlava štátu, okrem iného sa prihovárala za viac žien v politike. "Myslím si, že by ich mohlo byť viac a osobitne vo vyšších pozíciách," uviedla vtedajšia lotyšská prezidentka Vaira Vike-Freiberga. Bývalá fínska predsedníčka vlády Mari Kiviniemi zase zvykla popri politike relaxovať buď hrou na klavír alebo poľovačkou.

Počet žien má upraviť kvóta

Z času na čas sa objavia názory, že počet žien v politike by sa mal upraviť akýmisi kvótami. Jedna zo súčasných najvyššie postavených slovenských političiek však s povinnými číslami pre ženy nesúhlasí. "Lebo znovu to môže tie ženy diskriminovať, že toto miesto na kandidátnej listine politických strán si zaslúžili na základe legislatívy," hovorí podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.

Slovensko je aj v treťom tisícročí pomerne konzervatívnou krajinou a aj v tejto oblasti mnohí stále uvažujú podľa tradičných stereotypov. "Sa vlastne od ženy očakáva, že sa bude starať o domácnosť, bude sa starať o deti a tým pádom jej to neumožňuje venovať toľko času kariérnemu postupu a už vôbec nie politickej práci," hovorí odborníčka na rodovú rovnosť Oľga Pietruchová.

Na záver ešte niekoľko čísel. V 15-člennej Ficovej vláde je len jediná žena - ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. A medzi 150-mi poslancami parlamentu je žien iba necelých 19 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy