Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Znížia počet poslancov? Má to byť predmetom diskusie
Zdielať na

Znížia počet poslancov? Má to byť predmetom diskusie

BRATISLAVA / Ešte pred troma rokmi sa v referende strany SaS za zníženie počtu poslancov vyslovili tisícky ľudí. A po predčasných voľbách túto zmenu nevylúčil ani Robert Fico. V parlamente teda vznikla pracovná komisia, ktorá mala prísť s dohodou o tom, koľko poslancov má teda v našom parlamente sedieť.

Galko: nevydarený marketing Smeru

O tom, že 150 poslancov je príliš veľa sa začalo hovoriť už za vlády Ivety Radičovej. Tento návrh však skončil v koši. Po voľbách však o ňom hovoril aj Róbert Fico. Podmienkou na to, aby sa začalo o redukcii poslancov uvažovať, má byť široká politická dohoda.

"My si myslíme, že zo strany Smeru je to opäť len nepodarený marketing. Strana SaS je naďalej presvedčená, že pre tak veľkú krajinu ako je Slovenská republika by 100 poslancov úplne stačilo," myslí si podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Viskupič: ideál by bolo 100 poslancov

"Táto téma sa u nás na klube neriešila. Môžem vám povedať, toto nie je naozaj téma dňa," uviedla podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD).

"99 je okresov na Slovensku. Čiže koľko voličov by bolo na jeden mandát. Tá stovka by mohol byť ten kompromis, čiže zníženie poslancov o 50," uviedol Jozef Viskupič (OĽaNO).

"Nie vždy od veľkosti krajiny je stanovený aj počet poslancov. Sú aj menšie krajiny, ktoré majú viac ako Slovenská republika," uviedol Pavol Hrušovský (KDH). Zatiaľ čo redukcia novinárov v národnej rade naberá na realite, redukčná diéta poslancov je zatiaľ v nedohľadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy