Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Mamičky malých detí sú na pohovoroch diskriminované. Tu je dôvod...
Zdielať na

Mamičky malých detí sú na pohovoroch diskriminované. Tu je dôvod...

BRATISLAVA / S malými deťmi nemáme šancu sa zamestnať, sťažujú sa mnohé mamičky. Hoci personalisti tvrdia, že už sú aj firmy, ktoré hľadajú práve matky. Samotné ženy sa rozčuľujú, že pohovor sa končí často vo chvíli, kedy vyjde najavo, že majú malé deti.

Diskriminácia na pohovore

Veľa mamičiek má strach a obavy z toho, aký dopad môže mať na pracovnom pohovore jediná veta: "Mám 3 deti". V zápale boja o pracovné miesto sa pani Radku snažila diskriminovať dokonca aj spolu uchádzačka o zamestnanie.

"Povedala, že jej deti doma neplačú a nemá žiadneho partnera. Aj mnohé iné mamičky mi povedal svoje negatívne skúsenosti s hľadaním práce, vzhľadom na ich rodinu," hovorí o svojich nepríjemných skúsenostiach mamička troch detí Radka.

Prax nepomôžu, deti zamestnávateľom vadia

"Zamestnávateľ by sa nemal na pracovnom pohovore pýtať, či je žena matkou. Zo zákona na to nemá právo. Napriek tomu sa to však stáva," vysvetľuje mamička pracujúca pre pracovný portál Zora Vojsochrová Trnková.

Hoci nie všetky mamičky sú bez práce, internet zaplavujú reakcie nahnevaných žien zúfalo túžiacich sa zamestnať. "Mám 18 rokov praxe v administratíve. Teraz ma nevzali ani len ako výpomoc do kuchyne. Moje pohovory skončili obvykle hneď potom, čo vyšlo najavo, že som matka s dvoma deťmi." Takéto sú negatívne skúsenosti mamičiek na pohovoroch.

Radšej absolvent bez praxe

Niektoré firmy vraj nechcú mamičky preto, lebo často v práci vypadávajú kvôli chorým deťom. "Keď vie zamestnávateľ, že žena, ktorá je matkou mu bude kvôli deťom často vypadávať z práce, niekto jej prácu bude aj tak musieť urobiť," vysvetľuje Ivana Molnárová z pracovného portálu.

Personalistka ale tvrdí, že ak matka zamestnávateľovi vopred sama povie, ako má vyriešené varovanie či dokončenie svojej práce v prípade choroby detí, má veľkú šancu byť prijatá. "Ak žena zamestnávateľovi nevie dať odpovede na tieto otázky, prijme na voľné pracovné miesto radšej absolventa,"

Nie každý má však babičku, ktorá deti postráži. Mamičky by preto uvítali aj prácu z domu či čiastočný úväzok, čo je bežné riešenie mamičiek v niektorých krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy